Cameron: Türgi on ELiga liitumisest aastakümnete kaugusel (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron
Suurbritannia peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Suurbritannia peaministri David Cameroni arvates võib Türgil kuluda EL-iga liitumiseks aastakümneid ning praeguses tempos isegi aastani 3000.

«Pole kaugeltki tõenäoline, et Türgi lähiajal ELiga liitub,» lausus Cameron telekanalile ITV. «Nad esitasid (liitumis)taotluse 1987. aastal. Praeguses tempos jõuavad nad liituda umbes aastal 3000.»

Isegi siis on kõikidel ELi liikmesriikidel õigus Türgi liitumine vetostada, lisas peaminister.

Suurbritannias toimub 23. juunil referendum, milles britid peavad otsustama, kas nad jäävad ELi või mitte. Türgi liikmesusest on saanud oluline küsimus referendumit ümbritsevas debatis. Cameron soovib Suurbritannia jäämist ELi.

Referendumini on jäänud ligikaudu üks kuu ning jäämist toetavate inimeste osakaal on viimaste küsitluste alusel 55 protsenti. Lahkumist toetavad 45 protsenti. Arvud on võetud veebilehelt What UK Thinks, kus arvutati keskmine viimasest kuuest arvamusküsitlusest.

«Lahkumise pooldajaid koondav kampaania teeb Türgi kohta väga eksitavaid avaldusi. Türgi ei liitu (ELiga),» lausus Cameron.

«Nad sisuliselt paluvad selle küsimuse tõttu hääletada Euroopast lahkumise poolt, öeldes, et me ei saa peatada neil EL-iga liitumist. See pole tõsi. Suurbritannial ja igal teisel Euroopa Liidu riigil on õigus panna veto mis tahes riigi liitumisele.»

«Praeguste edusammude valguses võib kujuda aastakümneid, sõna otseses mõttes aastakümneid, enne kui tekib isegi võimalus selle asetleidmiseks,» rõhutas Cameron Türgi ELi liikmesusest rääkides.

«Isegi selles etapis saaksime öelda ei.»

ELi ja immigratsioonivastase Ühendkuningriigi Iseseisvuspartei (UKIP) juht Nigel Farage kirjutas ajalehes Sunday Express, et ELi jäämine tähendaks mitte ainult sisserändajate netohulga püsimist praegusel rekordtasemel, vaid veelgi kõrgemal juhul, kui Türgi liitub.

«Avatud piirid Türgiga oleks meie riigi jaoks täielik katastroof,» lausus Farage, kes pooldab Suurbritannia lahkumist EList.

Türgi esitas EL-iga liitumise taotluse 1987. aastal ning alustas selleks kõnelusi 2005. aastal. Cameron sõitis 2010. aastal Ankarasse, et esitada oma seisukohad, miks Türgi peaks liituma ELiga ning võitlema selle eest.

2011. aastal viibis tollane Türgi president Suurbritannias riigivisiidil ja siis kinnitas Cameron talle, et Suurbritannia toetab Türgi ELi liikmesust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles