Liibüa rannavalve peatas sadu Euroopasse pürginuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa rannavalve poolt kinnipeetud migrandid
Liibüa rannavalve poolt kinnipeetud migrandid Foto: SCANPIX

Euroopa migratsiooniekspertide teatel on seoses soojema aja saabumisega hakanud kasvama Aafrikast Euroopasse pürgivate põgenike arv.

Liibüa rannavalve pidas eile Sabratha lähistel kinni ligi 900 isikut, kes soovisid jõuda Itaaliasse ja sealt edasi liikuda teistesse Euroopa riikidesse, edastab Reuters.

Liibüa võimude teatel olid väikeseid kalapaate ja täispuhutavaid aluseid kasutanud migrandid enamjaolt pärit Sahara kõrbest lõunasse jäävatest riikidest, mitte Põhja-Aafrikast.

Põgenikealused on tavaliselt ülekoormatud ja selle tõttu ohtlikud. Möödunud aastal leidis Vahemerel põgenikepaatidega palju õnnetusi, milles hukkus tuhandeid inimesi.

Kui Lähis-Ida põgenikud kasutavad Euroopasse jõudmiseks Türgist Kreekasse seilamist, siis Aafrika migrandid seilavad Põhja-Aafrikast Itaaliasse, eelkõige Sitsiilia saarele.

Liibüas on poliitiline olukord kaootiline ja seda kasutavad ära inimsmugeldajad, kes küsivad Aafrika kesk- ja lõunaosas asuvatest riikidest pärit põgenikelt tuhandeid dollareid Põhja-Aafrikasse ja sealt edasi Euroopasse pääsemiseks.

Briti parlamendi raporti kohaselt on ELi pingutused takistamaks illegaalsete migrantide jõudmist Põhja-Aafrika riikide kaudu Euroopasse, läbi kukkunud.

«Inimsalakaubanduse võrgustik on jõudnud peaaegu kõikidesse Aafrika riikidesse. EL vajab sellise võrgustiku lõkumiseks Põhja-Aafrika riikide, viimasel ajal eelkõige Liibüa abi, kuid selles riigis on kaos ja selle tõttu saab inimsmugeldamine toimida,» on raportis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles