Obama ei kavatse Hiroshima pärast vabandust paluda (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama ütles usutluses Jaapani ringhäälingule, et ei kavatse sel nädalal Hiroshimat külastades paluda andestust selle eest, et ameeriklased heitsid Teise maailmasõja lõpus linnale aatompommi, mis tappis kümneid tuhandeid inimesi.

Vastates küsimusele, kas ta kavatseb Hiroshimas sõna võttes ka vabandada, ütles Obama: «Ei, sest ma arvan, et on tähtis mõista, et sõja keerises langetavad liidrid igasuguseid otsuseid.»

Tegemist on tema administratsiooni seni kõige selgema avaldusega teemal, mis on aastakümneid tuliseid vaidlusi põhjustanud.

«On ajaloolaste asi esitada küsimusi ja neid uurida – kuid inimesena, kes on nüüd istunud selles ametis seitse ja pool aastat, tean ma, et iga juht peab tegema väga raskeid otsuseid, eriti sõja ajal,» lausus Obama.

Ühendriikide õhujõud korraldasid 6. augustil 1945 Hiroshimale maailma esimese tuumarünnaku, põhjustades umbes 140 000 inimese surma.

Kolm päeva hiljem visati pomm Jaapani lõunaosas asuvale Nagasakile, kus hukkus 74 000 inimest.

Obama saabus nädalavahetusel Vietnami ja peaks hiljem sel nädalal sõitma visiidile Jaapanisse. Ta külastab Hiroshimat pärast osalemist G7 tippkohtumisel, mida võõrustab sel aastal Jaapan.

«Minu eesmärk ei ole lihtsalt taas minevikku naasta, vaid näidata, et sõjas hukkuvad süütud inimesed, hukkuvad igal poolel. Et me peame tegema kõik võimaliku rahu ja dialoogi edendamiseks kogu maailmas, et peame püüdlema tuumarelvavaba maailma suunas,» lausus Obama usutluses Jaapani ringhäälingule NHK.

USA ametiisikud on viimastel nädalatel korduvalt kinnitanud, et vabandust ei tule.

Obama visiit on taas esile kutsunud emotsionaalse vaidluse Ühendriikide tollase presidendi Harry Trumani otsuse üle aatompommide kasutamiseks.

Trumani otsuse kiirus, asjaolud ja tagajärjed on endiselt teemadeks, mis tekitavad tüli. Jaapanis on selge enamus seisukohal, et tsiviilisikute massiline tapmine oli ebavajalik ja isegi kuritegelik.

Paljud ameeriklased aga on veendunud, et see hoidis ära veelgi verisema maavägede sissetungi Jaapanisse.

Ligi 80 protsenti tuumarünnakutes ellujäänuist ei soovi Obamalt tema visiidi ajal vabandamist, vastupidisel arvamusel on 16 protsenti, ilmnes uudisteagentuuri Kyodo küsitlusest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles