Venemaa Rootsile: kas elate James Bondi filmis? (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sean Connery 1982. aasta filmis «Never say, never again» James Bondina
Sean Connery 1982. aasta filmis «Never say, never again» James Bondina Foto: SCANPIX

Venemaa saatkond Rootsis naeruvääristas Rootsi arvamust, et Rootsi raadiomasti ja sideprobleemide taga on Moskva, küsides samas, kas rootslased elavad James Bondi filmis ja levitavad vandenõuteooriaid.

Möödunud nädalal kukkus Boråsis kokku raadiomast ning kohe pärast seda hakati meedias ja sotsiaalmeedias spekuleerima, kes selle taga olla võib, edastab The Local.

Rootslasest terrorismiekspert Hans Burn avaldas arvamust, et see võib olla välisriigi agentide kätetöö.

«Minu arvates on  Venemaa ainus riik, kes sellest huvitatud on,»lausus ekspert raaiojaama P4 Sjuhärad intervjuus.

Stockholmis asuv Venemaa saatkond teatas Bruni seisukoha peale, et selline arvamus on Rootsi pikaajalise Venemaa- vastasuse tulemus.

«On kahju, et isik, keda peetakse oma ala eksperdiks, levitab Venemaa-vastaseid vandenõuteooriaid. Oleme kindlad, et kaine mõistusega rootslased muigavad jutu peale, et Rootsis tegutsevad Vene agendid käivad kuskil kolkas maste alla võtmas. Tegemist oleks nagu James Bondi filmiga, kus Rootsi vastaseks on Venemaa,» teatas Venemaa saatkond Facebookis.

Venemaa saatkonna postitus jätkus seletusega, et rootslased otsisid 2014. aasta sügisel Stockholmi lähistelt Venemaa allveelaeva seda leidmata ja panid end naeruväärsesse olukorda.

Samuti toodi ära, et allveelaeva jaht oli 1980. aastatel rootslaste üks «lemmikspordialasid». Hiljem selgus, et kummalised Läänemerest kostnud ebatavalised helid pärinesid enamjaolt mereloomadelt.

Venemaa ja Rootsi vaheline «kanakitkumine» on kestnud aastakümneid ja see ei lõppenud koos külma sõjaga.

Venemaa suursaadik Rootsis Viktor Tatarintsev teatas sellel kuul varem, et rootslased on uppunud russofoobiasse, kuna näevad Venemaad ja venelasi kogu aeg vaenlastena.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles