Venemaa õpetab koolilapsi sõda pidama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sputnik/Scanpix

Venemaa kaitseministeeriumi algatuse järgi hakatakse varsti andma riigi kooliõpilastele täiendavat sõjalist õpet – relvade kokkumonteerimist võivad hakata harjutama ka kõigest kümneaastased lapsed.

Tunde hakkab viima läbi Nõukogude ajast tuntud ja nüüd taaselustatud organisatsioon nimega Yunarmiya, mida tuntakse ka Noorte Armee nime all. Edasiantavate oskuste hulka kuulub automaatide lahti-ja kokkupanek, tulistamine ja langevarjuhüpped, samuti teoreetiline osa sõjandusajaloost ja taktikast.

Liikumine algas sel nädalal pilootprojektina Jaroslavli linnas, plaanide järgi laieneb see septembris tervele riigile. Kaitseministeeriumi teatel rahuldab programm «akuutset nõudmist kasvava patriotismi ja riigi teenimise suhtes». Ehkki osalejate täpne vanus pole veel teada, väidetakse kuluaarides, et koolitust võivad saada ka juba kümneaastased lapsed.

Ehkki koolides pakutakse sõjalist õpet juba praegugi, loodab ministeerium, et projekt muudab selle rohkem struktureerituks. Ametnikud rõhutavad, et tunnid toimuvad lisaainetena ning osalemine neis pole kohustuslik.

Uudis on tekitanud mitmesuguseid reaktsioone. «Katsed lapsi militariseerida on nende õiguste rikkumine,» lausus Sõdurite Emade Komitee juht Valentina Melnikova. Samas ütlevad teised, et pärast Ukraina konflikti algust tõusnud patriotismipuhang on nii suur, et mõte sedalaadi koolituse jaoks pole sugugi üllatav. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles