Eesti päritolu Van der Bellen võitis Austria presidendivalimised (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria presidendivalimised võitnud Alexander Van der Bellen
Austria presidendivalimised võitnud Alexander Van der Bellen Foto: SCANPIX

Austria presidendivalimistel võitis Roheliste partei kandidaat Alexander Van der Bellen napilt paremäärmusliku Vabaduspartei (FPÖ) kandidaadi Norbert Hoferi ees.

Van der Bellen sai 50,3 protsenti häältest (2 254 484) ja Hofer 49,7 protsenti (2 223 458), teatas Austria siseminister täna pressikonverentsil. Van der Bellen edastas Hoferit 31 026 häälega. Valimistest võttis osa 72,7 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Alles eile hilisõhtul juhtis Hofer valimisi 51,93 protsendiga, st 144 006 häälega Van der Belleni ees. Valimistulemuse kallutasid Van der Belleni kasuks täna päeval loetud posti teel antud hääled. Kokku andis posti teel oma hääle 766 076 valimisõiguslikku kodanikku. Kehtivaks loeti 746 110 hääletussedelit. 61,7 protsenti posti teel hääletanuist valis Van der Belleni.

Euroskeptik Hofer tunnistas lüüasaamist Austria presidendivalimiste tasavägises teises voorus. «Muidugi olen kurb,» ütles rändevastase populistliku Vabaduspartei kandidaat Hofer Facebookis. «Kuid ärge heituge. Pingutus valimiskampaanias ei lähe raisku, see on investeering tulevikku.»

Austria presidendivalimistel võidutsenud Alexander Van der Bellenil on tihe seos Eestiga ning mõlemad ta vanemad olid Eesti kodanikud. Mehe perekond põgenes 1919. aastal Venemaalt punase terrori eest Eestisse. Alexander Van der Belleni isa tutvus Eestis ka tulevase Austria riigipea ema Almaga, kelle neiupõlvenimi oli Siebold.

Alexander Van der Belleni isal ja vanaisal oli samuti eesnimi Alexander. Austria poliitiku juured on Venemaal, kuhu tema esivanemad kolisid juba 18. sajandil. Tema vanaisa Alexander oli Pihkva kandis suurmaaomanik ja ta oli kohaliku suurmaaomanike esinduskogu ehk semstvo esimees, kirjutab Saksa ajaleht Die Zeit.

Alexander Van der Belleni vanaisa alustas Eestis uut elu nime muutmisega. Kui saksa päritolu suguvõsa perekonnanimi oli algselt von der Bellen, siis Tartus lasi Alexander muuta perekonnanime hollandipäraseks, kuna ta kartis Venemaal võimule tulnud bolševikke ja soovis jälgi segada. Oma nime muutmise avalduses kirjutas mees, et ta soovib uue nimega rõhutada oma kodanlikku päritolu.

Austria riigipeaks saava poliitiku isa Alexander Van der Bellen astus 1920. aastate alguses Tartu ülikooli ja õppis seal majandust. Die Zeiti andmetel töötas presidendikandidaadi isa pärast ülikooli lõpetamist ühel Eesti saarel puiduekspordifirma juhina. 1930. aastate alguses kolis Van der Bellen Tallinna ja asus tööle British Overseas Banki filiaalis, kus ta juhtis rahvusvaheliste laenude osakonda. 1934. aastal sai ta Eesti kodakondsuse.

Pärast punaarmee sissemarssi ja Eesti okupeerimist kaotas Van der Bellen peagi töö, kuna Briti pank sulges oma Tallinna filiaali. Tänu saksa päritolule õnnestus Austria tulevase presidendi isal 1941. aasta kevadel lahkuda Eestist Saksamaale. 1941. aasta märtsis sõitis perekond rongiga Tallinnast Ida-Preisimaale.

Eestist lahkunud Alexander Van der Bellen jõudis Saksamaale Würzburgi lähedale Weneckisse, kus tal õnnestus leida tööd. Sealsamas sündis 18. jaanuaril 1944 ka Austria tulevane riigipea Alexander.

Saksamaale ei saanud nad siiski kaua jääda. Pealetungiva Punaarmee eest põgenedes jõudsid nad lõpuks Austriasse Tirooli ja asusid elama Innsbrucki.

Alexandri vanemate kodune keel oli vene keel, kuid seda ei õppinud tulevane Austria president kunagi selgeks.

Alexander Van der Belleni vanemad said Austria kodakondusse 1958. aastal. Presidendiks saaval Alexander Van der Bellenil on võimalik taotleda endale Eesti passi, kuna seaduse järgi on 16. juuni 1940 seisuga Eesti kodakondsust omanud inimesed ja nende järeltulijad õigusjärgsed Eesti kodanikud.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles