Rootsis käivitatakse esimene riigi poolt rahastatud imaamide kursus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palvus mošees
Palvus mošees Foto: SCANPIX

Rootsis käivitatakse sel sügisel seal esimest korda riigi poolt rahastatud imaamide kursus, millega loodetakse saada rohkem kohaliku väljaõppe saanud imaame.

Ühe aasta pikkune islami teoloogia ja imaami kursus on Kista Folkhögskola (Kista rahvakõrgkooli) õppeprogrammis, selle võimaldab läbi viia Rootsi keskvõimult saadud stipendumiraha, edastab The Local.

Rootsis on seoses põgenikekriisiga olnud kohalike imaamide koolitamise teema mõnda aega päevakorral, kuid juba 2008. aastal sõnas tollane haridusminister Lars Leijonborg, et islamifundamentalistide vastu võitlemiseks on vaja riigi poolt rahastatud ja kontrollitavaid islamikursuseid.

Kista Folkhögskola rektor Abdulkader Habib sõnas, et Rootsi riigi huvi kohalike imaamide koolitamise vastu on positiivne märk.

«Rootsist pärit imaamide järgi on suur vajadus, sest sellised imaamid suudavad ühendada kaks erinevat kultuuri. Neil on Rootsi nägemus, kuid samas teadmised islamist,» teatas Habib.

Malmös tegutseva imaami Salahuddin Barakati teatel on ta selle kursuse käivitamise üle hea meel.

«See on samm edasi. Samas annab see naistele suurema võimaluse islamiga tutvust teha, eriti neile, kes on raskusi selle õppimisega välismaal,» lausus imaam.

Rootsis ei ole seni islamiteoloogiat kõrgkooli tasemel õpetatud, sügisel käivitatav kursus on esimene.

Õppeprogramm on sunniitliku orientatsiooniga, kuid see on avatud ka šiiitidele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles