Eurotsooni ministrid jõudsid Kreeka laenuosas kokkuleppele (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Euclid Tsakalotos saabumas rahandusministrite kohtumisele.
Kreeka rahandusminister Euclid Tsakalotos saabumas rahandusministrite kohtumisele. Foto: ERIC VIDAL/REUTERS

Eurotsooni rahandusministrid jõudsid pärast maratonkõnelusi kokkuleppele 10,3 miljardi euro suuruse laenuosa eraldamises Kreekale, teatasid ööl vastu kolmapäeva allikad kõneluste juures.

Ühtlasi tehakse esialgsetel andmetel mõningaid laenuleevendusi.

Prantsusmaa rahandusminister Michel Sapin kinnitas, et Brüsseli kohtumisel on "kokkulepe saavutatud", kuid ei täpsustanud, kas selles sisaldusid ka Rahvusvahelise Valuutafondi nõudmised. Soome rahandusminister Alexander Stubb ütles, et üksmeel saavutati ka laenuleevenduste osas, milleni soovis enne kohtumist jõuda eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) teatas esmaspäeval avaldatud raportis, et Euroopa võlausaldajad peavad Kreeka finantsjõu taastamiseks pikas perspektiivis kärpima Kreeka võlakoormat tingimusteta.

IMF kirjutas võlakoorma jätkusuutlikkuse analüüsis (DSA), et võlakoorma kärpimine peab olema märkimisväärne ja ulatuma vähemalt 2040. aastani. Raportis toodi välja, et Kreeka võimalused olulise majanduskasvu ja eelarve ülejäägi saavutamiseks on piiratud.

Kreeka võlausaldajad ei tohiks seada Kreeka võlakoormale rohkem kui 1,5 protsendist intressi ning peaksid selle võla sisuliselt ise tagama, lisati dokumendis.

Raportis tuuakse välja meetmed, mida Kreeka peaks järgima oma rahanduse üle kontrolli saavutamiseks ning majanduse seadmiseks pika-ajalisele kasvutrajektoorile. Selles sätestatu on vastuolus Saksamaa ja sellega ühel meelel olevate riikide seisukohaga, et Ateena peab rakendama laiemaid fiskaal- ja struktuurilisi reforme juhul, kui EL riigi võlakoormat vähendab.

Raport avastati päev enne euroala rahandusministrite kohtumist Brüsselis. Ministrid arutasid Kreeka võlakoorma kärpimist ning abipaketist uue väljamakse tegemist.

IMF on öelnud, et osaleb uues Kreeka abipaketis vaid juhul, kui Eurogrupp oluliselt vähendab Kreeka võlakoorma teenindamise kulu.

Kreeka parlament kiitis pühapäeval heaks uued kärpemeetmed ja maksude tõstmise, et saada eurotsooni rahandusministritelt nõusolek uuteks hädavajalikeks abipaketi summadeks. 7000-leheküljeline seadus ja tegevuskava edasisteks kärbeteks võeti vastu tänu Syriza-juhitava koalitsioonivalitsuse napile enamusele parlamendis.

Eurotsoon ja  Kreeka sõlmisid mullu suvel 86 miljardi euro suuruse kolmanda abipaketi. Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ei ole veel paketiga ühinenud, sest nõuab Kreekale mingil kujul võlaleevendust. Saksamaa on olnud Kreeka võlakoorma leevendamise vastu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles