Inimsmugeldajad CNNile: Islamiriik palus meil nende võitlejaid aidata (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud, kes tahavad jõuda Liibüast Euroopasse
Põgenikud, kes tahavad jõuda Liibüast Euroopasse Foto: SCANPIX

Euroopa migrantsiooniametnikud tõdesid juba põgenikekriisi alguses, et seda võivad ära kasutada äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad, kes sulanduvad inimmassi.

Nüüd avaldas USA uudistekanal CNN loo Liibüas tegutsevatest inimsmugeldajatest, kelle teatel on Islamiriik teinud katseid nende tegevust oma võitlejate Euroopasse saatmisel ära kasutada.

CNN intrevjueeritud inimsalakaubitsejate teatel pakkus Islamiriik neile 25 oma liikme Euroopasse toimetamise eest 40 000 dollarit. Smugeldajate sõnul oleks see väga ohtlik olnud, kuna tegemist on «kõrilõikajatega» ja nad keeldusid sellest.

Liibüa salakaubitsejate teatel ei olnud nimetatud juhtum ainuke, vaid neid on kümneid.

CNNi reporter Nick Paton Walsh intervjueeris Liibüas Misratas ka kohalikku politseijuhti Ismail Shukuri, kelle teatel on Islamiriigi võitlejad üritanud Euroopasse migreeruda perekondadeks kehastudes.

Kahtluste vähendamiseks kannavad nad tavaliselt märgatavalt lääenlikumaid rõivaid kui teised põgenikud ja neil on ingliskeelsed võltsdokumendid.

Kuna Liibüas kestab poliitiline kriis, siis on Islamiriigil seal lihtne tegutseda. Lääneliitlased on Islamiriigi jalgealuse Süürias ja Iraagis kuumaks teinud, kuid seda enam on džhadistid Liibüas kanda kinnitanud.

Türgis ja Kreekas on karmistunud piirireeglite tõttu põgenikevool aeglustunud. Migratsiooni raskuskese on liikunud Põhja-Aafrika riikidesse, kust tahetakse jõuda Itaaliasse ja sealt edasi teistesse Euroopa riikidesse.

Rahvusvahelised politseiorganisatsioonid Interpol ja Europol hoiatasid värskes raportis, et Islamiriik võib sel aastal hakata oma huvides ära kasutama uut Põhja-Aafrikast lähtuvat põgenikevoolu.

Euroopa migratsiooniametnike sõnul on võimatu kõigi saabujate tausta kohe kontrollida ja selle tõttu võib äärmusislamistidel olla lihtne Euroopasse imbuda.

«Teada on, et Euroopa mõnes riigis on hakanud kasvama terroristlikud rakukesed, kelle tegevus tundub olevat koordineeritud. Oleks tegemist paari sellisega, siis saaks need kiiresti kahjutuks teha, kuid neid on rohkem,» teatasid võimuesindajad.  

Migratsiooniekspertide hinnangul võib sel aastal pürgida Põhja-Aafrikast üle Vahemere Euroopasse umbes 800 000 inimest, kellest 90 protsenti kasutab inimsmugeldajate abi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles