USAs tuvastati esimene kõigile antibiootikumidele resistentne bakter (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bakter luubi all
Bakter luubi all Foto: AP/Scanpix

USA terviseametnikud teatasid eile, et riigis registreeriti esimene patsient infektsiooniga, mis on resistentne kõigi teadaolevate antibiootikumide suhtes. Arstide sõnul on taoline areng suureks murekohaks, kuna võib ka kõik lihtsamad infektsioonid eluohtlikuks muuta, kui see levib, vahendab Reuters. 

Washingtonis kõnet pidanud Thomas Frieden, kes on USA Haiguste Kontrolli ja Ennetamise Keskuse direktor sõnas, et bakter ei allunud isegi colistini- nimelisele antibiootikumile, mida kasutatakse vaid väga äärmuslikel juhtudel.

«Bakteri uurimisel tuli välja, et selles on toimunud mutatsioon, mis muudab ta isegi tugevamate teadaolevate antibiootikumide suhtes resistentseks,» sõnas Frieden.

Antibiootikumidele resistentne bakter leiti 49-aastaselt naiselt, kes tuli arsti vastuvõtule põiepõletikuga. Patsient külastas esmalt arsti 29. aprillil. Ta ei olnud viimase viie kuu jooksul viibinud välismaal, mis oleks võinud ebatavalise bakteri olemasolu seletada. Tema praegune olukord on teadmata.

Ei ole teada, kui sagedaseks selline muteerunud bakter USA elanike seas muutunud on, seda loodetakse teada saada edasiste uuringutega. Siiani ei ole teada, kuidas naine taolisesse bakterisse nakatus.

«See on väga ohtlik ja me arvame, et bakter võib väga kiiresti levida, isegi sellises keskkonnas nagu haigla,» ütles Harvardi ülikooli lektor, mikrobioloog  Gail Cassell.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles