Gibraltari liider kardab Hispaania samme Brexiti korral

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gibraltari liider Fabian Picardo
Gibraltari liider Fabian Picardo Foto: AFP / Scanpix

Hispaania võib püüda peale suruda Gibraltari ühist haldamist koos Suurbritanniaga, kui britid otsustavad juunis peetaval rahvahääletusel Euroopa Liidust lahkumise kasuks, ütles Gibraltari liider Fabian Picardo laupäeval telekanalile Sky News antud intervjuus.

Picardo ütles, et nn Brexiti pooldajatel tuleb "paljude asjade eest vastutada", kui Madrid tõstatab küsimuse ühisest suveräänsusest Gibraltari ja selle 33 000 elaniku üle.

Picardo sõnul võib Hispaania sulgeda maismaaühenduse Gibraltariga, mis suuresti sõltub Euroopa Liidu ühisturust.

"Nad (hispaanlased) on öelnud, et nad võivad kaaluda piiri sulgemist, kui Ühendkuningriik EL-ist lahkub," märkis ta.

"Ja kui Gibraltar tahab jätkuvalt omada pääsu ühisturule ning õigusi, mida me naudime täna vaba liikumisega, siis tuleb meil taaskord kaaluda küsimust ühisest suveräänsusest Hispaaniaga, mida aga keegi ei ole Gibraltaril valmis kaaluma."

Hispaania andis Gibraltari tähtajatult Suurbritanniale 1713. aastal, kuid on pikalt väitnud, et nüüd tuleks see Hispaaniale tagasi anda.

2002. aastal ütles peaminister Tony Blairi leiboristide valitsus, et Suurbritannia on valmis jagama Hispaaniaga Gibraltari suveräänsust. Omavalitsuslik territoorium korraldas seejärel kiiresti rahvahääletuse, millel 98,5 protsenti hääletanutest oli sellise idee vastu.

Briti välisminister Philip Hammond ütles varem sel kuul, et Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust "kahjustaks tõsiselt" Londoni võimet seista Gibraltari eest.

Gibraltari elanikel ei ole õigust Suurbritannia EL-i referendumist osa võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles