Jeemeni lõunaosa lahingutes tapeti 69 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusmeelsed väed riigi lõunaosas asuvas Al-Karshis.
Valitsusmeelsed väed riigi lõunaosas asuvas Al-Karshis. Foto: SALEH AL-OBEIDI/AFP

Jeemeni lõunaosa lahingutes tapeti pühapäeval 69 inimest, teatasid sõjaväelased ja võimuesindajad.

Valitsusvägede kindrali Misfer al-Harithi  andmetel sai surma 28 huthi mässulist ja 20 sõjaväelast.

"Surma sai 28 huhti šiiamässulist ja 20 meie meest. Lahingud kestsid õhtuni," kirjeldas sõjaväelane.

Maribi ja Shabwa kohalikud võimuesindajad kinnitasid, et hukkunud on vähemalt 69 inimest ja lisaks on hulgaliselt haavatuid.

Pealtnägijate kirjeldusel põlesid tänavatel soomukid ja vedelesid laibad.

Jeemen oli juba enne kodusõja puhkemist 2015. aastal üks maailma vaesemaid riike, mille töötusemäär oli üle 40 protsendi ning kus 25 miljoni suurusest elanikkonnast elas allapoole vaesuspiiri umbes pool.

Kuveidi emiir ärgitas eelmisel nädalal Jeemeni vaenupooli rahukõnelustega edasi minema, sest valitsusdelegatsioon oli ähvardanud ÜRO vahendusel peetavatelt läbirääkimistelt lahkuda. Ligi neli nädalat kestnud kõnelustel huthi mässuliste ja nende liitlastega ei ole tehtud peaaegu mingeid edusamme.

Kõnelused algasid 21. aprillil kuid katkesid eelmise nädala teisipäeval, kui valitsuse delegatsioon peatas oma osalemise ning süüdistas Iraani toetatud ja Jeemeni pealinna Sanaad kontrollivaid huthisid tehtud lubaduste murdmises.

Valitsus nõudis huthidelt ja nende liitlastelt kirjalikku tõotust, milles tunnustatakse 2015. aasta aprillis heaks kiidetud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni. Sellega kutsuti mässulisi üles lahkuma Sanaast ja teistelt aladelt, mille nad hõivasid 2014. aastast alates, ning tunnustama president Abedrabbo Mansour Hadi legitiimsust.

Hadi oli nõus lõpetama boikotti pärast ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni ja Katari emiiri šeik Tamim bin Hamad Al-Thani vahendustegevust.

ÜRO hinnangul on 2015. aasta märtsist alates Jeemeni lahingutes surma saanud üle 6400 inimese ja kodudest põgenema sunnitud 2,8 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles