Türgi hoiatas Berliini hääletuse eest armeenlaste genotsiidi üle (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdogani pilt, taustal Türgi lipud
Türgi president Recep Tayyip Erdogani pilt, taustal Türgi lipud Foto: AP/ Scanpix

Türgi hoiatas täna Saksa parlamenti hääletuse eest resolutsiooni üle nimetada armeenlaste massimõrv Osmani impeeriumi ajal genotsiidiks, lisades, et see võib tuua kaasa madalseisu kahe riigi suhetes.

Saksa parlamendi alamkoda hääletab neljapäeval resolutsiooni üle armeenlaste kallal aastatel 1915-1917 toime pandud tapatalgute kohta.

«Saksamaa on meie sõber ja liitlane ning seal elab palju türklasi,» sõnas Türgi asepeaminister ning valitsuse esindaja Numan Kurtulmuş. Saksamaa peab ettevaatlikult hindama oma suhteid Türgiga, sõnas ta.

«Ma ei usu, et Saksa parlament hävitab selle suhte kahe-kolme poliitiku pärast,» kes esitasid resolutsiooni Bundestagile, lisas Kurtulmuş.

Ankara on väljendanud ka kriitikat viisavabaduse kehtestamise viibimise kohta EL-iga. Berliin on saatnud Türgile diplomaatilisi noote inimõiguste ja meedia olukorra kohta riigis.

Armeenlaste sõnul tapsid Osmanite väed aastatel 1915-1917 1,5 miljonit armeenlast. Jerevan ja välismaal elavad armeenlaste diasporaad on pikka aega püüdnud leida rahvusvahelist toetust tapatalgute genotsiidiks liigitamisele.

Türgi sõnul tapeti samal ajavahemikul 300 000 - 500 000 armeenlast ja sama palju türklasi kodusõjas, mis puhkes armeenlaste otsuse tõttu alustada Osmanitest valitsejate vastu ülestõusu ja asuda riiki tungivate Vene vägede poolele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles