Iisraeli parlament kiitis heaks Liebermani saamise kaitseministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli värske kaitseminister Avigdor Lieberman ametissenimetamisel.
Iisraeli värske kaitseminister Avigdor Lieberman ametissenimetamisel. Foto: Ariel Schalit/AP

Iisraeli parlament kiitis esmaspäeval heaks marurahvusliku Avigdor Liebermani saamise kaitseministriks, mõned tunnid varem oli valitsus samuti oma heakskiidu andnud.

Knessetis hääletas Liebermani poolt 55 ja vastu 43 rahvaesindajat, ülejäänud jäid erapooletuks.

Lieberman on muu hulgas lubanud karme meetmeid Palestiina terroristide vastu ja paljude arvates saab Iisrael endale riigi ajaloo kõige parempoolsema valitsuse.

Iisraeli keskkonnaminister Avi Gabbay teatas reedel oma tagasiastumisest, öeldes, et paremäärmusliku Liebermani nimetamine kaitseministriks tekitas "ekstremistliku valitsuse".

"Riigil on õigus omada parempoolset valitsust, kuid ma arvan, et äärmuslikku valitsust moodustada ei tohi," lisas Gabbay.

Gabbay sõnul ohustab kaitseministri väljavahetamine Iisraeli julgeolekut ja toob kaasa äärmusluse kasvu.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kinnitas juba eelmisel nädalal, et Lieberman saab juudiriigi uueks kaitseministriks ning tema partei osaks valitsuskoalitsioonist.

USA on kritiseerinud Liebermani Yisrael Beitenu erakonna toomist võimukoalitsiooni ning seadnud kahtluse alla juudiriigi soovi leida Iisraeli-Palestiina tülile kahe riigi lahendus.

Palestiinlaste pealäbirääkija Saeb Erekat on öelnud, et Liebermani ametissenimetamine viib "apartheidi ja rassismini ning usulisele ja poliitilisele ekstremismile".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles