Stoltenberg kinnitas NATO kohaloleku suurenemist Poolas ja Baltimaades

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg Poolas president Andrzej Dudaga
NATO peasekretär Jens Stoltenberg Poolas president Andrzej Dudaga Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kinnitas eile, et allianss suurendab juulikuise Varssavi tippkohtumise järel kaitse- ja heidutusvõimet Poolas, Baltimaades ja mujal piirkonnas.

Stoltenberg ütles eile Varssavis, mis võõrustab 8. ja 9. juulil NATO tippkohtumist, et Poola, Baltimaadesse ja teistesse kohtadesse NATO idatiival paigutatakse mitu liitlasvägede pataljoni, mis suurendab NATO kohalolekut vägede, varustuse, eelpositsioneeritud varustuse ja taristu näol.

Pataljonid on tema sõnul rahvusvahelised ja hakkavad Ida-Euroopas roteeruma.

USA toob tema sõnul Ida-Euroopasse veel ühe soomusbrigaadi.

NATO lisavägede täpne arv ja paiknemiskohad on endiselt arutusel ning otsused langetatakse tippkohtumisel.

«Lubage mul öelda selgelt: Varssavi tippkohtumise järel hakkab Poolas olema rohkem NATO sõdureid, et saata selge sõnum, mille kohaselt peetakse rünnakut Poola vastu rünnakuks kogu alliansile,» ütles Stoltenberg kohtumise järel Poola presidendi Andrzej Dudaga.

Duda sõnul on otsustava tähtsusega, et tippkohtumine näitaks idast ja lõunast lähtuvate ohtude taustal NATO ühtsust ja sisemist solidaarsust.

Stoltenberg ja Duda ütlesid, et tippkohtumisel langetatakse otsused ka selle kohta, kuidas aidata suurendada stabiilsust partnerriikides nagu Ukraina, Gruusia ja Moldova, Iraak, Jordaania ja Tuneesia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles