Piltuudis: põgenikekriisi uus «nägu» on üheaastane laps (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uppunud põgeniklaps
Uppunud põgeniklaps Foto: SCANPIX

Saksa humanitaarorganisatsioon Sea Watch avaldas möödunud nädalalõpul pildi, millel on päästja süles näha hukkunud väikelast, kellest sai põgenikekriisi uus «nägu».

Sea Watch esindajate teatel ei soovi keegi selliseid fotosid näha, kuid see on reaalasus, mis lausa kargab silma, edastab Reuters.

Itaalia päästealus leidis umbes üheaastase hukkunud lapse Liibüa ja Itaalia vahelistest vetest, kus on sel kevadel hukkunud juba palju Põhja-Aafrikast üle Vahemere Euroopasse pürginud põgenikke.

Uudisteagentuuride teatel leiti uppunud laps möödunud reedel pärast seda kui ülerahvatatud põgenikepaat ümber läks. Õnnetuses hukkus umbes 45 inimest, kelle surnukehad transporditi Itaaliasse Reggio di Calabriasse.

Itaalia merepäästel õnnestus päästa teistelt alustelt 135 inimest.

«Võtsin väikesest käest kinni ja tõstsin lapse veest, arvasin korraks, et ta on elus... Päike paistis veest märjale lapsele ja ta tundus ingellik. Kui nägin, et ta silmad ei liigu ja ta end ei liiguta, sain aru, et laps on surnud,» sõnas end Martiniks nimetanud päästja.

Päästja teatel on tal endal kolm last ja hariduselt on ta muusikaterapeut, kuid ta läks pärast merepääste väljaõpet vabatahtlikuna Vahemerele põgenikke päästma.

«Vaid tunnid varem oli se laps elus. Ainus, mida sain teha, oli lapsele laulda ta viimane unelaul,» teatas päästja.

Nüüd leitud üheaastase uppunud lapse vanemate kohta andmed puuduvad, ka ei ole teada ta nimi. Samuti ei ole paljastatud, kas ta on poiss või tüdruk.

Selle väikelapse saatus on sarnane möödunud aastal maailma meedias palju vastukaja saanud Süüria poisi Aylan Kurdi saatusega.

Türgi rannavalve leidis Aylani Bodrumi rannalt, temast sai kõigi alates 2014. aastast Vahemerel hukkunud 8000 inimese sümbol.

Sea Watch teatel vaidlevad Euroopa Liidu riikide võimud ja migratsiooniametnikud pagulaskvootide teemal, kuid tegelikult ei tehta midagi nende inimeste heaks, kes on tõeliselt hädas ja põgenevad oma elu hinnaga.

«Põgenikele tuleks luua turvaline ja seaduslik liikumistee, mille kaudu nad saavad Euroopasse tulla. Praegused takistused  annavad aina suuremaid võimalusi  salakaubitsejatele, kes teenivad inimkannatustelt suuri summasid,» teatas organisatsioon.

Kui möödunud aastal oli enim Türgist Kreekasse liikunud põgenikke, siis sel kevadel on põgenemise raskusekese jõudnud Põhja-Aafrikasse Liibüasse ja Tuneesiasse, kust liigutakse Itaalia suunas.

Inimõigusorganisatsioonide teatel toimus möödunud nädalal Vahemerel kolm põgenikealustega õnnetust, milles hukkus umbes 700 inimest.

Lisaks on Kreekasse lõksu jäänud põgenikud hakanud omal jõul liikuma Itaalia poole ja jällegi merd ületades. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles