Poola taasalustab protseduuri Polanski väljaandmiseks USAle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Polanski
Roman Polanski Foto: SCANPIX

Poola valitsus teatas täna, et taasalustab protseduuri Oscariga pärjatud filmirežissööri Roman Polanski väljaandmiseks Ühendriikidele.

Justiitsminister Zbigniew Ziobro ütles Poola riigiraadiole, et ta kavatseb esitada ülemkohtule apellatsiooni varasema otsuse tühistamiseks, millega lubati Polanskil Poolas elada ja töötada.

Poola Krakówi kohus otsustas oktoobris Polanskit USA-le mitte välja anda.

Polanski tunnistas ennast 1977. aastal süüdi 13-aastase tüdrukuga suguühtesse astumises fotosessiooni ajal Los Angeleses. Režissöör pidi läbima psühhiaatrilise kontrolli vanglas, kus ta viibis 42 päeva.

Polanski advokaatide sõnul said nad tollal kohtunikuga peetud vestlustest aru, et Polanski karistuseks saab juba vanglas veedetud aeg, kuid kohtunik muutis väidetavalt oma meelt ning nõudis Polanskile pikemat vanglakaristust, mille järel filmilavastaja Prantsusmaale põgenes.

Interpol on väljastanud Polanski kinnipidamismääruse 188 riigis, kuid režissöör saab vahistamist vältida, lennates ainult Prantsusmaa, Poola ja Šveitsi vahet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles