Bush lubas võtta kohustusi Baltimaade ees tõsiselt

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president George W. Bush kohtumas Leedu kolleegi Valdas Adamkusega.
USA president George W. Bush kohtumas Leedu kolleegi Valdas Adamkusega. Foto: Valge Maja

USA president George W. Bush kinnitas eile taas, et Ameerika Ühendriigid täidavad oma NATO raames võetud kohustusi Balti riikide ees ajal, mil kasvavad pinged Venemaaga.

 

Leedu riigipea Valdas Adamkusega kohtunud Bushi sõnul peavad demokraatlikud riigid saama seista oma jalgadel, kartmata ähvardusi, vahendasid AP ja AFP.

NATO põhikirja 5. artiklile viidates rõhutas ta ka seda, et kui USA võtab endale kohustuse, siis mõeldakse seda tõsiselt.

USA toetab presidendi kinnitusel ka Balti riikide püüdlusi saavutada energiasõltumatust. Ta pidas õigeks nägemust, et see aitab saavutada ka suuremat poliitilist sõltumatust.

Adamkus omakorda tänas Bushi isikliku toetuse eest Balti riikide NATOsse võtmisel, sest ilma selleta oleks «kogu julgeolekuküsimus regioonis kahtluse all».

Leedu president tunnistas samas, et ta sooviks nähtavamat USA kohalolekut Baltikumis. «Lihtsalt selleks, et näidata meie naabritele, et me ei ole kindlasti üksi ja me ehitame demokraatiat üheskoos,» selgitas ta.

Presidendid puudutasid kohtumisel ka viisavabaduse teemat ning Bushi sõnul võib see leedulastele kehtima hakata juba oktoobri keskpaigast.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles