Obama kutsus ameeriklasi tulistamise järel vaoshoitusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack ja Michelle Obama mälestustseremoonial Tucsonis Arizona osariigis.
Barack ja Michelle Obama mälestustseremoonial Tucsonis Arizona osariigis. Foto: SCANPIX

Eile Arizona osariigis Tusconis laupäevase massitulistamise ohvrite mälestustseremoonial osalenud USA president Barack Obama kutsus ameeriklasi üle saama oma sügavatest poliitilistest erimeelsustest.

Täna maetakse kuus inimelu nõudnud tragöödia noorim ohver, 2001. aasta 11. septembril sündinud üheksa-aastane Christina Taylor Green. Ta oli üks neist, kelle 22-aastane Jared Loughner laskis maha laupäeval pärast katset mõrvata USA Kongressi saadikut Gabrielle Giffordsit.

Obama ütles eile AFP teatel, et Christina tuli Giffordsiga laupäeva hommikul kohtuma seoses oma huviga poliitika vastu ning et tüdruk sümboliseeris kõigi ameeriklaste lootust paremast tulevikust.

«Tahan, et me õigustaks tema ootusi. Tahan, et meie demokraatia oleks nii hea, nagu tema seda ette kujutas. Peaksime tegema kõik endast oleneva, et see riik õigustaks meie laste ootusi,» lausus president.

Tähelepanu laupäevase veresauna järel on koondunud küsimusele, kas USA mürgine poliitiline õhkkond võis kuidagi kihutada vaimselt ebastabiilset Loughnerit koletule veretööle.

Obama pani 35-minutilises kõnes seepärast ameeriklastele südamele, et nad avalikus keskustelus rahva lõhestamisest hoiduksid, viisakaks jääksid ja ei süüdistaks kõigis maailma probleemides neid, kes mõtlevad teisiti, kui meie.

«On tähtis, et me peatuks hetkeks ja veenduksime, et me räägime üksteisega viisil, mis parandab, mitte haavab,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles