Stephen Hawking kutsus britte üles ELi jääma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsik Stephen Hawking
Füüsik Stephen Hawking Foto: SCANPIX

Füüsik Stephen Hawking kutsus teisipäeval Briti valijaid üles toetama järgmisel kuul toimuval referendumil Euroopa Liitu jäämist ning kritiseeris USA presidendiks pürgivat kinnisvaramagnaati Donald Trumpi.

«Möödas on need päevad, kus me saame üksi maailma vastu astuda,» lausus üks maailma kuulsamaid teadlasi usutluses telekanalile ITV.

«Me peame olema osa suuremast riikide rühmast, nii oma julgeoleku kui meie kaubanduse pärast,» ütles ta.

Ta ütles, et akadeemikute liikumisvabadus ja teaduse rahastamine on tähtsaimad põhjused ühendusse jäämiseks.

«Teaduse tasandil võimaldab inimeste vahetus oskusi kiiremini edasi anda ning toob uusi inimesi erinevate mõtetega,» märkis ta.

Küsimusele, kas ta oskab seletada Trumpi populaarsust, vastas Hawking: «Ei oska. Ta on demagoog, kes näib pöörduvat madalaima ühisnimetaja poole.»

Järgmise kuu referendum seab ohtu ühe miljardi naela ulatuses Suurbitanniale ELi eraldatud teadusraha, hoiatas uurimisfirma Digital Science.

Suurbritanna on üks suurimaid ELi teadusrahastuse saajaid, läinud kümnendil edestas teda vaid Saksamaa, vastavalt 8,04 ja 8,34 miljardit naela.

Summa vastab 7,4 protsendile Suurbritannia netopanuses ELi eelarvesse samal perioodil.

Hoolimata oma heast mainest ei panusta Ühendkuningriik teadusse sama palju kui selle võistlejad.

Saksamaa kulutas 2013. aastal teadusse 2,85 protsenti oma SKP-st, Suurbritannia vaid 1,63.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles