Malaisia kaalub karmima islamiõiguse jõustamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaisia peaminister Najib Razak.
Malaisia peaminister Najib Razak. Foto: AFP/SCANPIX

Malaisia parlamendis esitatud ettepanek võtta kasutusele karm islami karistusseadustik hudud ähvardab riigi valitsuse lõhestada, vahendab CNN.

Ettepanek jõustada šariaadiseadus tehti parlamendis eelmisel neljapäeval riigi opositsioonilise Üle-Malaisialise Islamipartei juhi Abdul Hadi Awangi poolt.

Ettepanekut arutatakse oktoobris ning jõustamise korral hakkab see riigi šariaadikohtutes praegust seadustikku asendama. Hudud lubab muuseas selliseid karistusi nagu jäsemete amputeerimine ja kividega surnuksloopimine.

Eelnõu arutlusele toomine sai võimalikuks Ühinenud Malaisia Rahvusorganisatsiooni toetusel, mis moodustab praegu Malaisias koalitsioonienamuse. Peaminister Najib Razak on üritanud ettepaneku arutamisega tekkinud poleemikat rahustada, väites, et eelnõu ei vii hududi täiemahulise rakendamiseni, vahendab CNN.

«Ma tahan rõhutada, et see ei ole hududi jõustamise katse. Me soovime lihtsalt anda šariaadikohtutele laiema karistusõiguse,» sõnas Razak intervjuus kohalikule meediale.

Siiski on valitsuses ka seaduse vastaseid, muuseas Malaisia India Kongress, mille esinumber S. Subramaniam nimetas eelnõud «riikliku konstitutsiooniga vastuolus olevaks».

«Malaisia India Kongress on arvamusel, et eelnõu on vastuolus riikliku konstitutsiooniga, mis kaitseb kõikide Malaisia elanike õigust võrdsele kohtlemisele ning on vastu karistusseadustiku kahesusele,» sõnas Subramaniam.

Ka Sim Kui Hian, Borneol asuva Sarawaki Ühinenud Rahvaste Partei juht on seaduse vastu, mainides, et kõik 1963. aastal Malaisia riigile aluse pannud nõustusid sellega, et riiki peaks juhtima sekulaarne valitsus.

«Seaduse jõustumine võib ajendada sarawakisid Malaisiast lahku lööma,» teatas Hian.

Suur osa Ida-Malaisia elanikest ei ole islamiusku, samas poolsaarel asuvast rahvastikust enamus on malai moslemid.

Endine justiitsminister ja Najibi valitsuse terav kriitik Zaid Ibrahim leiab, et see on selge märk sellest, et demokraatiaideaal on riigis muutumas. «Islamit määratlevad need, kes on võimul ning nad teevad seda nii, nagu ise tahavad. See on poliitiline samm ning selle õõnestav efekt avaldub alles pikas perspektiivis,» sõnas Ibrahim. «Riigis on üha kasvanud konservatiivsus ning see on poliitikute teene.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles