Saudi kohus mõistis 14 šiiiti surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Saudi kohus mõistis täna surmanuhtluse 14 šiiidile, kes olid seotud terroristliku tegevusega riigi peamiselt šiiitlikus idaprovintsis, vahendab ABC News.

Anonüümseks jääda soovinud advokaat sõnas Ühinenud Pressile, et Riyadh` eriasjade kriminaalkohus vabastas ühe 24st kahtlusalusest.

Kohus asutati 2008. aastal terrorismiga seotud juhtumite menetlemiseks, kuigi see on ka arutanud poliitiliste aktivistide juhtumeid, keda on kahtlustatud rahvusliku julgeoleku ohustamises.

Saudi meediakanal Al-Arabiya tetas, et üheksale isikule mõisteti 3-15 aasta pikkune vangistus süüdistustega politseiniku tapmises, vandalismis, relvastatud röövis ning korrakaitsejõudude ja tsiviilelanike pihta tule avamises idaprovintsi al-Awamiya külas.

Advokaadi sõnul on grupp olnud vahi all alates 2013. aastast 2011. aasta idaprovintsis šiiitide vähemuse protestide ajal toime pandud seaduserikkumiste eest.

2. jaanuaril hukkas Saudi võim 47 terrorismis süüdi mõistetut. Enamus hukatutest olid al-Qaeda sidemetega äärmuslased, kes panid toime inimeste elu vastaseid kuritegusid. Neli ülejäänut olid šiidid, kelles seas ka prominentne vaimulik Nimir al-Nimir, kes hukati osaluse eest 2011. aastal aset leidnud protestides.

Al-Namiri hukkamine tõi kaasa regioonis elavate šiiitide viha ning protestilaine šiiitliku enamusega Iraanis, mis viis Riyadh` ja Teherani vaheliste diplomaatiliste suhete nõrgenemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles