Reuters: Vahemerel hukkunute uueks «näoks» saanud laps oli pärit Somaaliast (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sea Watchi avaldatud foto Vahemeres hukkunud alla üheaastasest lapsest
Sea Watchi avaldatud foto Vahemeres hukkunud alla üheaastasest lapsest Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri Reuters andmetel oli möödunud reedel Vahemerest leitud põgeniklaps pärit Somaaliast.

Möödunud nädalalõpul hakkas maailma meedias levima pilt päästja süles olevast hukkunud lapsest, kelle sugu esmalt ei avaldatud, samuti ei olnud teada ta päritolu.

Sellest lapsest sai Vahemerel hukkunute uus «nägu», keda alates 2014. aastal alanud migratsioonikriisist on umbes 8000.

Itaalia rannavalve koostöös Saksa humanitaarorganisatsiooniga Sea Watch korjas möödunud reedel pärast põgenikealusega toimunud õnnetust Liibüa lähistelt merest 45 surnukeha, kes viidi Reggio di Calabriasse.

Päästjatel õnnetus päästa 135 inimest, kuid aravatakse, et on üsna palju neid, kes vajusid vetesügavusse.

Itaalia võimude andmetel on tegemist alla ühe aastase poisiga, kes suure tõenäosusega oli pärit Somaaliast. Ta ema hukkus arvatavalt mereõnnetuses.

«Fotol oleva lapse suurus vastab umbes pooleaastase lapse omale, mitte üheaastasele nagu varem arvati. Ellujäänute sõnul ei ole lapse ema merest välja toodud hukkunute seas. Ka lapse nimi ei ole teada,» teatas Itaalia politsei esindaja.

Saksa humanitaarorganisatsioon Sea Watch avalikustas esimesena pildi hukkunud lapsest eesmärgiga näidata, et põgenikele tuleb rohkem tähelepanu pöörata ja luua tingimused, mis võimaldavad legaalset sisserännet.

«Me ei soovi näha selliseid pilte, kuid selleks tuleb astuda konkreetseid samme, et inimesed oma eluga Vahemerel ei riskiks ja ei upuks,» teatas Sea Watch.

ÜRO põgenikeagentuuri (UNCHR) andmetel on alates selle aasta algusest uppunud Vahemerel vähemalt 2500 inimest, kuid soojema aja saabumisega kasvab põgenike ja samas ka hukkunute arv.

Ainuüksi möödunud nädalal kaotas Vahemerel elu 700 põgenikku, kelle eesmärgiks oli jõuda Põhja-Aafrikast Itaaliasse.

Põgenikekriisi raskuskese on nihkunud Türgist ja Kreekast Liibüasse ja Itaaliasse, kuna ELi ja Türgi vahel sõlmiti leping, mis raskendab põgenikel Türgi kaudu Euroopasse jõudmist.

Eelmine Vahemerel hukkunute «nägu» oli Süüria poiss Aylan Kurdi, kelle Türgi rannavalve leidis Bodrumi rannalt. Perest hukkusid veel ema ja noorem poeg, ainsana jäi ellu isa.

Nelja-aastasena elu kaotanud Aylan Kurdist sai ülemaailmne fenomen ja meem.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles