Türgi pole rahul Saksa hääletusega Armeenia massimõrva üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Saksa parlamendi hääletus armeenlaste massimõrva genotsiidiks tunnistamise resolutsiooni üle paneb proovile Berliini ja Ankara sõpruse, hoiatas Türgi täna.

«See resolutsioon kujutab endast kahe riigi sõpruse tõsist proovikivi,» ütles Türgi peaminister Binali Yıldırım.

«Mõned riigid, keda me peame sõpradeks, püüavad sisepoliitiliste probleemide tekkides neilt tähelepanu kõrvale juhtida,» sõnas peaminister Õigluse ja Arengu Partei (AKP) koosolekul. «Resolutsioon on näide selle kohta.»

Yıldırım ei läinud siiski Saksamaa poliitiliste ja majanduslike vastumeetmetega ähvardamiseni, kuid märkis, et Saksamaal elab 3,5 miljonit türklast, kes annavad sealsesse majandusse aktiivse panuse.

Saksa parlamendi alamkoda hääletab neljapäeval koalitsioonierakondade ja opositsiooniliste roheliste koostatud resolutsiooni üle, mis hõlmab ka armeenlaste massitapmise nimetamist genotsiidiks.

Armeenlaste sõnul tapsid Osmani impeeriumi väed aastatel 1915-1917 1,5 miljonit armeenlast. Jerevan ja välismaal elav armeenlaste diasporaa on pikka aega püüdnud leida rahvusvahelist toetust tapatalgute genotsiidiks tunnistamisele.

Türgi sõnul tapeti 300 000 - 500 000 armeenlast ja sama palju türklasi kodusõjas, mis puhkes armeenlaste otsuse tõttu alustada osmanitest valitsejate vastu ülestõusu ja asuda riiki tungivate Vene vägede poolele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles