Lavrov: koostöö Süüriaga ei ohusta Lähis-Ida stabiilsust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev ja Süüria riigipea Bashar Assad.
Venemaa president Dmitri Medvedev ja Süüria riigipea Bashar Assad. Foto: AP / Scanpix

Venemaa välisminister Sergei Lavrov kinnitas täna, et riigi tihedad sidemed Süüriaga ei ohusta Lähis-Ida võimude tasakaalulu.

Lavrovi kinnitusel on kahe riigi vaheline koostöö «vastavuses rahvusvaheliste seadustega», mille eesmärk on tugevdada ja säilitada piirkonna «stabiilsust ning julgeolekut», vahendas RIA Novosti.

Süüria suhted maailmaga on juba aastaid ülimalt pingelised, sest Liibanoni ekspeaministri Rafiq Hariri mõrva seostavad paljud just Damaskusega. Samuti on Süüria siiani ainus Araabia riik, mis pole sõlminud Iisraeliga rahulepingut.

Iisraeli ametist lahkuv peaminister Ehud Olmert on korduvalt avaldanud muret venelaste võimaliku relvamüügi üle Süüriale, sest kardab relvade sattumist šiiidi-moslemite äärmusrühmituse Hezbollah´ võitlejate kätte.

Samuti on Venemaa relvamüük tekitanud tugevat kriitikat USA ametnike hulgas, sest Venemaa relvastust ostab Süüria kaudu ka Iraan, mis on lääneriikide pahameele pälvinud oma tuumaprogrammi pärast.

Teravad suhted eelpool mainitud ja Euroopa Liidu riikidega on pärssinud Süüria majanduslikku arengut ning sundinud Süüriat koostööle Venemaaga.

Eelmisel kuul jõudsidki Süüria ja Venemaa kokkuleppele sõjalis-tehniliste koostöölepingute sõlmimises, mille eesmärgiks on täiustada Süüria õhutõrje- kui ka tankitõrjesüsteeme.

Meedias on spekuleeritud ka selle üle, et Venemaa otsib alternatiivseid piirkondi, kuhu saaks viia oma Musta mere laevastiku sõjalaevad, sest Ukraina läänemeelne juhtkond on seadnud Vene sõjalaevadele mitmeid piiranguid.

Külma sõja ajal oli Venemaa mereväe alaline peatuspaik Süüria Tartuse mereväebaasis, mida Venemaal on väidetavalt kavas laiendada. Külma sõja ajal oli Süüria Venemaa oluline liitlane ning viimane aitas ehitada ka riigi infrastruktuure ja muid strateegilisi rajatisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles