Tutanhamoni pistoda on tehtud meteoriidist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värskest uuringust selgub, et pistoda, mis oli koos Egiptuse vaarao Tutanhamoniga maetud, on tehtud meteoriidikivist. Lisaks teeb äsjaavaldatud uuring hüpoteesi, et egiptlased olid teadlikud materjali päritolust, vahendab CNN.

Arheolooge ja ajaloolasi on paelunud Tutanhamoni mumifitseeritud säilmed ning temaga kaasa pandud salapärased hauapanused sellest saadik, kui hauakamber 1920. aastatel avastati.

Ka eelnevalt on teadlased väitnud, et metallist pistoda, mis koos kuldnoaga Tutanhamoni hauakambrist avastati, võib olla meteoriidilist päritolu, kuna sulatatud raud oli väga harva kasutusel.

Nüüd on Itaalia ja Egiptuse teadlased spektraalanalüüsi abil kindlaks teinud, et leitud pistoda on tõesti valmistatud kosmilisest toormaterjalist. Uurimisrühm avastas, et selle raua, nikli ja koobalti sisaldus on samane leitud meteoriitide koostisega.

Autorite väitel olid egiptlased kasutatava materjali päritolust teadlikud. «Me arvame, et muistsed egiptlased omistasid meteoriidi metallile suurt väärtust ornamentika ja tseremoniaalobjektide valmistamisel,» kirjutatakse avaldatud artiklis.

Leid võib anda seletust ka sellele, miks egiptlased võtsid 13. sajandil e.m.a. kasutusele uue hieroglüüfi, mida võib tõlkida kui «taevaraud». See annab alust arvata, et egiptlased olid Vahemere kultuuride tärgates teadlikud teatud metallide meteoriitsest päritolust, edestades nii Lääne kultuuri rohkem kui kahe aastatuhandega, vahendab CNN.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles