Iraani kõrgeim juht välistas ISISe vastase koostöö USAga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ali Khamenei.
Ali Khamenei. Foto: SCANPIX/REUTERS

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei välistas täna koostöö USAga ühise vaenlase äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) vastu Iraagis ja Süürias.

Iraanil on eelmisel aastal sõlmitud ajaloolisele tuumaleppele vaatamata palju väikseid ja suuri vaenlasi, neist kõige tähtsamad Ameerika ja Suurbritannia vähkkasvajalik sionistlik režiim , ütles Khamenei Teheranis islamivabariigi rajaja ajatolla Ruhollah Khomeini 27. surma-aastapäeva tseremoonial.

Igasugune koostöö Ühendriikidega oleks vastuolus Iraani iseseisvusega, sõnas ta, süüdistades Washingtoni tuumaleppega endale võetud lubaduste murdmises.

Jaanuaris jõustus mullu juulis Iraani ja kuue suurriigi vahel sõlmitud tuumaleppe, millega suurriigid tühistasid Teheranile seoses riigi tuumaprogrammiga kehtestatud sanktsioonid vastutasuks tuumategevuse osalise piiramise eest.

«Me istusime maha ja pidasime P5+1 rühmaga ning ameeriklastega kahepoolselt tuumaküsimuse üle läbirääkimisi,» sõnas ajatolla. «Teine pool, ameeriklased, võttis endale kohustusi. Meie oleme oma kohustused täitnud, ent mitteustav pool venitab.»

Igaüks, kes Ühendriike usaldab, teeb tema sõnul suure vea ja saab neilt laksu, ütles Khamenei.

USA ja Euroopa Liit on jätnud jõusse Iraani raketiprogrammi, inimõigusolukorra ja terrorirühmituste toetamisega seotud sanktsioonid.

Khamenei sõnul on võimatu, et Iraan hakkaks kunagi pidama Ühendriikidega selliste teemade üle kõnelusi.

«Kõigepealt tulevad nad naeratuse ja ilusate sõnadega, ent hiljem praktikas ei tee nad seda, mida peaks ja ei pea lubadusi,» ütles ta.

Iraan süüdistas USA presidendi Barack Obama administratsiooni selles, et see ei ole piisavalt julgustanud rahvusvahelisi suurpanku Iraaniga äri tegema.

Iraani president Hassan Rouhani ütles eelmisel nädalal parlamendi uuele koosseisule, et islamivabariik vajab kaheksaprotsendise majanduskasvu eesmärgi täitmiseks aastas 30-50 miljardit dollarit välisinvesteeringuid.

Khamenei rõhutas kõnes välisinvesteeringute asemel siseriikliku vastupanumajanduse tähtsust. «On ekslik arvata, et riigi majandusbuumi on võimalik saavutada ainult välisinvesteeringute toel,» lausus Iraani kõrgeim juht.

Välisinvesteeringutest on tema sõnul tähtsam siseriikliku potentsiaali rakendamine. «Meil on endiselt rakendamata suur potentsiaal,» ütles Khamenei.

Iraani taasühinemine maailmamajandusega oleks lüüasaamine, sõnas ajatolla, süüdistades Iraani vaenlasi riigi rahanduse õõnestamise püüdlustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles