Hamas ei toeta Prantsusmaa rahuplaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse välisminister Jean-Marc Ayrault ja USA välisminister John Kerry.
Prantsuse välisminister Jean-Marc Ayrault ja USA välisminister John Kerry. Foto: AFP/SCANPIX

Hamas ja veel kolm Palestiina rühmitust mõistsid täna hukka Pariisi kõnelused, millega loodetakse taaskäivitada rahuläbirääkimised Iisraeliga.

Palestiina president Mahmud Abbas ja tema Fatah' liikumine toetavad prantslaste algatust, mis on toonud tänaseks Pariisi 25 riigi, ÜRO, Euroopa Liidu ja Araabia Liiga esindajad.

Iisrael on algatuse tagasi lükanud ning selle mõistis hukka ka Gaza sektoris võimul olev islamistlik Hamas.

«Ideed, mille esitas Prantsusmaa rahualgatusena, kujutavad endast tõsist sekkumist palestiinlaste ühistesse rahvuslikesse põhimõtetesse, eriti tagasipöördumisõigusesse,» öeldakse Hamasi, Islamidžihaadi, Palestiina Vabastamise Rahvarinde ja Palestiina Vabastamise Demokraatliku Rinde ühisavalduses.

Iisraeli naaberriikides elab mitu miljonit Palestiina pagulast ning palestiinlased nõuavad neile õigust oma kunagistele maadele tagasi tulla. Iisrael näeb selles eksistentsiaalset ohtu juudiriigile.

Palestiinlased ja iisraellased ei võta Pariisi kõnelustest osa, nendega valmistatakse ette tegelikku rahukonverentsi, mis võiks toimuda aasta lõpus.

«Me rõhutame, et oleme sellele algatusele ja igale sammule, mille sihiks on tulutute läbirääkimiste juurde naasta, vastu,» teatasid palestiina rühmitused avalduses.

Prantsuse president François Hollande kutsus täna rahvusvahelist konverentsi avades Iisraeli ja palestiinlasi tegema julget valikut rahu kasuks.

Iisraeli-Palestiina rahukõnelused katkesid 2014. aasta aprillis. Iisrael on seisukohal, et rahuni on võimalik jõuda vaid otsekõneluste teel palestiinlastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles