Saksa suursaatkonda Ankaras visati genotsiidihääletuse tõttu munadega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa suursaatkonna esine Türgis
Saksamaa suursaatkonna esine Türgis Foto: AFP/SCANPIX

Türgi meeleavaldajad viskasid Ankaras täna protesti märgiks munadega Saksamaa saatkonna hoonet pärast seda, kui Saksa parlament tunnistas eile armeenlaste tapmise Osmani impeeriumi ajal genotsiidiks.

Umbes 200 meeleavaldajat kogunesid saatkonna ette ning skandeerisid: «Ärge uskuge genotsiidi valet.» Mõned nõudsid ka Saksa toodete boikottimist.

Visatud munad tabasid saatkonda ümbritsevat müüri ja sissepääsuväravat.

Türgi kutsus neljapäeval protesti märgiks tagasi oma suursaadiku Berliinis. Otsus mõjutab tõsiselt Türgi-Saksa suhteid, lausus president Recep Tayyip Erdoğani.

Armeenlaste sõnul tapsid Osmani impeeriumi sõdurid 1915.-1917. aastani 1,5 miljonit armeenlast. Jerevan ja välismaal elav armeenia diasporaa on pikka aega püüdnud leida rahvusvahelist toetust tapatalgute genotsiidiks tunnistamisele.

Türgi sõnul tapeti 300 000-500 000 armeenlast ja sama palju türklasi kodusõjas, mis Ankara hinnangul puhkes armeenlaste otsuse tõttu alustada osmanitest valitsejate vastu ülestõusu ning asuda riiki tungivate Vene vägede poolele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles