Lukašenka soovib sanktsioonide tühistamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka. Foto: AFP / Scanpix

Valgevene president Aleksandr Lukašenka kutsus lääneriike üles tühistama Valgevene-vastaseid sanktsioone.


«Me ootame, et te tühistaksite oma sanktsioonid, mis solvavad kogu Valgevene rahvast,» ütles Lukašenka kohtumisel Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE parlamentaarse assamblee asepresidendi Anne-Marie Liziniga, kes juhtis vaatlejate missiooni nädalavahetusel toimunud Valgevene valimistel, vahendas Interfax.

Lukašenka hinnangul pole lääneriikidel õigust Valgevenele sanktsioone kehtestada kahel põhjusel. Esiteks seetõttu, et Teises maailmasõjas kaitsesid valgevenelased kogu Euroopat natsionaalsotsialistliku Saksamaa eest. Teise asjaoluna tõi Lukašenka välja Tšernobõli tuumakatastroofi, mille radioaktiivsest saastepilvest jõudis tema väitel 85 protsenti just Valgevene territooriumile.

Eelmisel nädalal ähvardas Lukašenka lääneriike poliitilise dialoogi lõpetamisega, kui riiki lubatud OSCE vaatlejad ei tunnista parlamendivalimisi demokraatlikeks.

ELi välisministrid andsid enne valimisi mõista, et euroliidu liikmesriigid võivad Valgevenele kehtestada uued sanktsioonid, kui valimised ei vasta demokraatlikele standarditele.

EL on seadnud 12 tingimust, mille täitmisel on euroliit lubanud sanktsioone vähendada. Näiteks kehtib Lukašenka administratsiooni võtmeisikutele sisenemiskeeld EL liikmesriikide territooriumile. 

OSCE vaatlejate hinnangul polnud pühapäeval toimunud valimised demokraatlikud ega vastanud rahvusvahelistele standarditele. Kõige enam kritiseerisid vaatlejad häälte lugemisprotsessi läbinähtavust, kuid ka olematut valimiskampaaniat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles