Taiwani president soovitab Hiinal oma rahvale rohkem õigusi anda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani president Tsai Ing-wen.
Taiwani president Tsai Ing-wen. Foto: Reuters/ScanPix

Taiwani uus president Tsai Ing-wen ärgitas täna, Pekingi Tiananmeni väljaku veresauna 27. aastapäeval, Hiinat oma rahvale rohkem õigusi andma ning ravima terveks mineviku haavad ja valu.

Eile mälestas Taiwani parlament esmakordselt 1989. aasta veretöö ohvreid ja rahvaesindajad nõudsid, et suhetes Hiinaga tuleb esile tõsta inimõigused.

Hiina ja Taiwani suhted hakkasid kiiresti jahenema, kui Tsai jaanuaris esimese naisena Taiwani presidendiks valiti. Tsai on iseseisvust pooldavast Demokraatlikust Progressiparteist (DPP) ning tema võimuletulek tegi lõpu eelmise valitsuse kaheksa aastat väldanud Hiinale lähenemise poliitikale.

Presidendina esimest korda Tiananmeni kohta sõna võttes ütles Tsai, et Hiina peaks olema sel teemal avatum.

Hiina sõdurid tapsid 1989. aasta 4. juunil Pekingis Tiananmeni (Taevase Rahu) väljakul demokraatiameelset protestiaktsiooni maha surudes sadu relvastamata tsiviilisikuid. Mõningatel hinnangutel hukkus üle 1000 inimese.

Hiina võimud on nimetanud sündmust kontrrevolutsiooniliseks mässuks ja paljud hiinlased ei teagi, mis juhtus.

«Ärge jätke 4. juunit temaks, millest erinevad pooled omavahel mitte kunagi ei räägi. Ainult teise poole valitsuspartei saab ravida mineviku haavad ja hiina rahva valu,» kirjutas Tsai täna Facebookis.

Taiwani riigipea lisas, et kui Hiina oma rahvale rohkem õigusi annab, austavad kogu maailma inimesed teda enam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles