Iraan: Saudi Araabia on tegelik terrorismi toetaja (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Teheran protesteeris täna terrorismi toetava riigi nimetuse vastu, öeldes, et tegelik süüdlane on hoopis USA liitlane Saudi Araabia.

Iraani välisministeerium tõi esile riigi rolli Iraagis, kus ta toetab USA juhitavast koalitsioonist sõltumatult äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võitlevaid valitsusvägesid, ja nimetas Süüriat, kus Iraan toetab president Bashar al-Assadi režiimi võitlust džihadistide ja teiste mässajatega, kellest osal on Saudi Araabia toetus.

«Washington suleb silmad Saudi Araabia ja oma teiste liitlaste laialdase poliitilise ja finantstoetuse ees sellele kurjakuulutavale nähtusele maailmas,» ütles Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Hossein Jaber Ansari uudisteagentuurile IRNA.

«Kui USA piirkondlikud liitlased toetavad mitmel moel Daeshi (IS) ja teisi terrorirühmitusi, siis Iraani Islamivabariik seisab Iraagis ja Süürias terrorismivastase võitluse esirinnas.»

Ansari lisas, et toetus Iisraelile, hoolimata tolle aastakümnetepikkusest okupatsioonist palestiinlaste aladel teeb Washingtonist endast suurima riikliku terrorismi toetaja.

Teherani avaldus on vastuseks USA välisministeeriumi neljapäeval avaldatud aastaraportile, milles öeldakse, et Iraan suurendas eelmisel aastal toetust palestiina äärmusrühmitustele Gazas ja Liibanoni šiialiikumisele Hizbollah, mis on saatnud tuhandeid võitlejaid Süüriasse president Bashar al-Assadi poolele võitlema.

Peale selle olevat Iraan suurendanud, osalt küll võitluseks IS-iga, abi Iraagi šiiitlikele terroriorganisatsioonidele nagu Kataib Hiézbollah, mille USA on määratlenud terroriorganisatsioonina.

Kataib Hezbollah on üks paljudest Iraani toel Iraagis tegutsevatest šiiarühmitustest, mis on etendanud olulist rolli valitsusvägede vastulöögis sunni äärmusrühmituse IS pealetungile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles