Peking: Hiina ei karda konflikti vaidlustes merealade pärast (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sun Jianguo
Sun Jianguo Foto: Reuters/ScanPix

Hiina süüdistas täna USA-d provokatsioonides ja kinnitas, et ei karda probleeme naaberriikidega territoriaalvaidlustes Lõuna-Hiina mere pärast.

«Kõrvalised riigid peaksid etendama konstruktiivset rolli, mitte vastupidi. Lõuna-Hiina mere küsimus on üle kuumenenud provokatsioonide tõttu riikidelt, kes tegutsevad omakasupüüdlikes huvides,»ütles admiral Sun Jianguo Singapuris julgeolekukonverentsil.

Tema avaldus oli adresseeritud USA-le, sest Ühendriikide kaitseminister Ashton Carter hoiatas eile samal konverentsil Hiinat, et tehisaare rajamine Lõuna-Hiina mere madalikule, mida nõudlevad ka Filipiinid, võib kaasa tuua USA ja teiste riikide sammud.

Hiina on kontrollinud Scarborough ' madalikku, mis asub 220 kilomeetrit Filipiinide peasaarest Luzonist läänes, 2012. aastast alates.

Sõnasõda on hoogustunud enne Haagi Rahvusvahelise Arbitraažikohtu (PCA) peatset otsust vastuseks Filipiinide kaebusele Lõuna-Hiina mere vaidlusaluste alade kuuluvuse üle. Peking on teatanud, et ei kavatse ühtegi kohtuotsust austada.

Hiina peab endale kuuluvaks pea kogu Lõuna-Hiina merd. Osa sellest nõudlevad endale ka Filipiinid, Taiwan, Vietnam, Malaisia ja Brunei.

Hiina admirali sõnul on USA mere- ja õhuväepatrullid Lõuna-Hiina merel sõjalise muskli näitamine ning Pekingit sunnitakse arbitraažikohtu otsust aktsepteerima ja austama.

«Hiina on sellisele käitumisele jõuliselt vastu. Me ei tekita probleeme, aga me ka ei karda neid,» kinnitas Hiina admiral.

Hiina admiral esitas vastuväite ka USA kaitseministri avaldusele, mille kohaselt riskib Peking oma sõjalise tegevusega ennast Hiina müüriga isoleerida.

«Me ei ole minevikus olnud isoleeritud. Me ei ole isoleeritud praegu ja seda ei juhtu ka tulevikus. Tegelikult olen ma mures, et mõned isikud ja riigid käsitlevad Hiinat jätkuvalt külma sõja aegsest mõtteviisist ja eelarvamustest lähtudes,» sõnas Sun.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles