Saudide koalitsioon lükkas tagasi ÜRO raporti laste pommitamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Saudi Araabia juhitav koalitsioon lükkas täna tagasi ÜRO raporti, mis kandis koalitsiooni õhurünnakutes sadade laste tapmise tõttu laste õiguste rikkujate musta nimekirja.

«Raport on tasakaalust väljas ja ei toetu usaldusväärsele statistikale. Samuti ei teeni see Jeemeni rahvast,» ütles koalitsiooni pressiesindaja Ahmed Assiri Saudi Araabia riiklikule uudisteagentuurile SPA.

Assiri sõnul eksitab raport avalikkust valede arvudega ja toetub peamiselt huthimässuliste ja (kukutatud ekspresidendi Ali Abdullah) Saleh' allikatele.

Maailmaorganisatsiooni hinnangul on Jeemeni laste olukord halvenenud pidevalt 2014. aastast alates. Eelmisel aastal viiekordistus lapssõdurite arv ning õhurünnakutes hukkunud ja vigastatud laste arv kuuekordistus võrreldes üle-eelmise aastaga.

Jeemenis sai eelmisel aastal surma 785 ja haavata 1168 last.

ÜRO kandis koalitsiooni ja mässulised laste õiguste rikkujate musta nimekirja väga suure arvu rikkumiste pärast, sealhulgas rünnakute tõttu koolidele ja haiglatele.

Jeemeni konfliktis on vastamisi valitsusväed, keda toetab saudide juhitav koalitsioon, ning šiiamässulised huthid, keda toetavad Saleh'le lojaalsed väed.

Aprilli keskpaigas Kuveidis alanud rahukõnelused ei ole seni tulemusi andnud.

Assiri sõnul tegutseb koalitsioon Jeemenis sealse rahva, sealhulgas laste kaitsmise nimel huthimässuliste eest.

Saudi Araabia on käivitanud koostöös ÜRO lastefondiga (UNICEF) 30 miljoni dollari suuruse abiprogrammi Jeemenile, lisas ta.

Saudi päevaleht Al-Sharq al-Awsat kirjutas, et ÜRO raport ei aita kaasa rahukõnelustele Kuveidis ja raskendab ÜRO eriesindaja Ismail Ould Cheikh Ahmedi missiooni

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles