Kasahstani parlament toetab referendumi korraldamist Nazarbajevi volituste pikendamise kohta

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani parlamendi alam- ja ülemkoja ühisistung Astanas.
Kasahstani parlamendi alam- ja ülemkoja ühisistung Astanas. Foto: SCANPIX

Kasahstani parlament kiitis täna heaks konstitutsiooni tehtava paranduse, mis võimaldab referendumi tulemusel pikendada president Nursultan Nazarbajevi ametivolitusi üheksa aasta võrra 2020. aastani.

Selle otsuse poolt hääletasid kõik 44 senaatorit ja kõik 106 parlamendi alamkoja liiget, ütles alamkoja spiiker Ural Muhamedžanov RIA Novostile.

70-aastane Nazarbajev on riigitüüri juures enam kui 20 aastat. Aastal 2012 peaks toimuma järjekordsed presidendivalimised, kus ta kavatses taas kandideerida.

«Nüüd president kas allkirjastab põhiseadusesse tehtavad parandused või suunab need referendumile, tähtajad teda ei piira,» ütles keskvalimiskomisjoni esimees Kuandõk Turgankulov ajakirjanikele.

Ta täpsustas, et «selles küsimuses pole vastavalt seadusele vetot panna võimalik.»

«Nüüd me ootame riigipea otsust: mida ta ütleb parlamendi tänase otsuse ja kodanike initsiatiivi kohta,» rõhutas ta.

Kodanike initsiatiivgrupp, kes kogus 5,016 miljonit toetusallkirja, pooldab referendumi korraldamist president Nazarbajevi volituste pikendamise kohta.

Vastavalt seadustele peab rahvahääletust pooldav initsiatiivgrupp koguma vähemalt 200 000 allkirja ja seda võrdselt oblastitest ning Astanast ja Almatõst.

Põhiseadust on varem muudetud selliselt, Nazarbajevi ametiaegade arvu ei piirata. 2005. aasta valimistel kogus ta ligi 90 protsenti häältest.

Nädal tagasi ütles Nazarbajev, et ei taha referendumit. Kuna pool valijaskonnast toetas referendumi korraldamist, pidi parlament seda küsimust hääletama.

Kui Nazarbajev peaks tõesti jätkama 2020. aastani, siis tähendab see 2012. ja 2017. aasta valimiste vahelejäämist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles