Minsk: NATO õppused Valgevene piiride läheduses on väljakutse (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid NATO liikmesriikide erivägede õppustel.
Sõdurid NATO liikmesriikide erivägede õppustel. Foto: NurPhoto/Sipa/Scanpix

Ehkki Minsk ei pea NATO tegevust Valgevene piiride läheduses vahetuks sõjaliseks ohuks, on see väljakutse Vene-Valgevene liitriigile ja nõuab adekvaatset vastust, ütles Valgevene asevälisminister Jevgeni Šestakov.

 «Me ei pea NATO poolt või selle egiidi all meie piiride lähistel läbi viidavat tegevust - meil on NATO riikidega 1200 kilomeetrit piiri - ning vastava taristu ülesehitamist praegu vahetuks ohuks, ent ei suhtu sellesse positiivselt,» ütles Šestakov usutluses Kuuba uudisteagentuurile Prensa Latina.

Asevälisministri sõnul on see potentsiaalne väljakutse Valgevene-Vene liitriigile ja nõuab adekvaatseid vastumeetmeid.

Niigi hapra Euroopa julgeolekuarhitektuuri destabiliseerimise risk tõuseb, ütles Šestakov laupäeval Valgevene välisministeeriumi veebilehel avaldatud usutluses.

Valgevene teeb traditsiooniliselt kõik endast oleneva sõjalispoliitilise stabiilsuse tagamiseks oma piiride lähistel ja maailmas, sõnas ta. «Riigina, millel on huvid nii idas kui ka läänes, ei ole me huvitatud olukorra eskaleerumisest.»

 «Kellegi huvides ei ole see, et tähtsaimate toimijate lähenemiste erinevused piirkondliku julgeoleku tagamisele Euroopa kontinendil muutuvad üha enam sõjalise potentsiaali tegelikuks ülesehitamiseks,» ütles Šestakov.

Asevälisministri sõnul ei toeta Valgevene seda, kui mõni riik toob oma territooriumile üha rohkem välisriikide sõjalisi süsteeme ja vägesid. «Me usume, et sellised teod nõrgendavad riigi julgeolekut.»

Sõjalised blokid ja rahvusvahelised alliansid ei saavuta tänapäeva maailmas sõjalise muskli näitamisega võrdset julgeolekut, ütles Šestakov. Tema sõnul järgib Valgevene kindlalt kõigi konfliktide ja probleemide diplomaatilistel teel, läbirääkimistel lahendamise põhimõtet.

Valgevene asevälisminister on 2.-5. juunini visiidil Kuubal.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles