Rooma võib saada üle aegade esimese naislinnapea

BNS
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virginia Raggi.
Virginia Raggi. Foto: SCANPIX

Itaalia opositsioonilise Viie Tähe Liikumise kandidaat Virginia Raggi võidab kindlalt Rooma linnapeavalimiste esimese vooru, näitasid lävepakuküsitlused.

Raggi, 37-aastane advokaat, kes on üritanud kampaanias ära kasutada rahulolematust korruptsiooniskandaalidega Itaalia pealinnas, võitis 33-38 protsenti häältest, näitavad rahvusringhäälingu RAI ja telekanali La7 lävepakuküsitlused.

Praegu pole selge, kellega Raggi läheb vastamisi teises voorus. Peaminister Matteo Renzi Demokraatliku Partei (PD) kandidaat Roberto Giachetti ja parempoolsete Giorgia Meloni vahel on seis äärmiselt tasavägine, näitasid telekanali Sky projitseeritud valimistulemused.

Teised küsitlused annavad eelise Giachettile.

Melonit toetavad lisaks mitmele Itaalia neofašistlikust liikumisest välja kasvanud parempoolsele väikeparteile ka immigrantidevastane Põhjaliiga, kelle liider Matteo Salvini tahab koondada enda selja taha kogu paremleeri.

Neljandal kohal on 10-14 protsendise toetusega Alfio Marchini, keda toetab ekspeaminister Silvio Berlusconi.

Rooma on olnud valitud juhita alates mullu oktoobrist, kui PD liige Ignazio Marino oli sunnitud kulutuste skandaali tõttu tagasi astuma.

See vahejuhtum ning veelgi suurem skandaal, mis on seotud kuritegeliku maailma imbumisega linnavalitsusse, on tugevdanud Raggi väljavaateid.

Teine voor peetakse 19. juunil.

Ühtekokku valiti eile esindajad üle 1300 Itaalia munitsipaalvolikogusse.

Milanos võitis lävepakuküsitluste kohaselt vasaktsentristide kandidaat Giuseppe Sala, kogudes üle 43 protsendi häältest paremtsentristide kandidaadi Stefano Parisi 37 protsendi vastu.

Viie Tähe liikumine loodab, et edu Roomas annab neile platvormi enda muutmiseks Itaalia peamiseks opositsioonijõuks enne järgmisi üldvalimisi, mis peetakse hiljemalt 2018. aasta juunis.

Peaminister Matteo Renzi ütles valimiste eel, et kohalike valimiste eesmärk on panna paika linnapead, kelle ülesanne on parandada tänavaid, mitte riigi valitsus.

Torinos ja Bolognas võitsid PD kandidaadid, Napolis jäi alistamatuks ametisolev sõltumatust kandidaadist meer Luigi di Magistris, kes on valitsuse äge kriitik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles