Peruu presidendivalimistel juhib napilt ekspeaminister ekspresidendi tütre ees

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu presidendikandidaat Pedro Pablo Kuczynski.
Peruu presidendikandidaat Pedro Pablo Kuczynski. Foto: SCANPIX

Peruus eile korraldatud presidendivalimiste otsustavas voorus juhib esialgsete tulemuste kohaselt endine peaminister Pedro Pablo Kuczynski ekspresidendi Alberto Fujimori tütre Keiko Fujimori ees.

Kui kokku oli loetud 52 protsenti häältest, siis juhtis Kuczynski 50,59 protsendi häältega Fujimori 49,41 ees, teatas riikliku valimiskomisjoni juht Mariano Cucho.

Uuringufirma Ipsose lävepakuküsitluse kohaselt saab Kuczynski 50,5 protsenti häältest Fujimori 49,5 protsendi vastu.

Uuringufirma GfK lävepakuküsitluse kohaselt kogub Kuczynski 50,8 ja Fujimori 49,2 protsenti häältest.

Endine pankur Kuczynski kutsus varem oma toetajaid täielikke ametlikke valimistulemusi ära ootama.

«Me loodame saada konsensusel põhineva valitsuse. Lõpp võitlusele ja vastasseisule,» kuulutas ta. Tema toetajad vastasid «Ole, Ole, PPK!», Kuczynski nimelühendit kasutades.

Fujimori kutsus oma toetajaid samuti lõplikke tulemusi ära ootama. «Me kõik kavatseme ettevaatlikult oodata, sest tulemused tulevad kogu öö kõikidest piirkondadest, välismaalt ja kõige kaugematest Peruu maapiirkondadest. Seetõttu oleme optimistlikud.»

«Oleme näinud Peruu demokraatia elujõulisust ja see täidab mind uhkusega,» ütles ta.

Mõlemad kandidaadid on USAs hariduse saanud parempoolsed poliitikud, kes on lubanud võidelda 31 miljoni suuruse rahvaarvuga Lõuna-Ameerika riigis kuritegevusega ja luua töökohti. Mõlemat nähakse vabaturumajanduse pooldajatena.

Kuczynski on Saksamaalt pärit juudist arsti poeg, Fujimori on Jaapani immigrantide lapselaps. Fujimori on kahe lapse ema ja abielus ameeriklasega. Fujimorit peetakse populistlikumaks ja sotsiaalselt konservatiivsemaks kandidaadiks.

Paljud Peruu esimest naispresidenti ootavad valijad loodavad Fujimori võitu. Temalt oodatakse sarnaselt isaga jõulisi samme vägivaldse kuritegevuse vastu Peruus, mis on suur kokaiinitootja.

Paljud siiski umbusaldavad Fujimorit tema isa tegevuse tõttu. Alberto Fujimori saatis laiali kongressi ja lasi oma poliitilisi vastaseid hukata.

Peruu on suur vase, kulla ja teiste maavarade eksportija, ent riigi majanduskasv on ametist lahkuva vasakpoolse riigipea Ollanta Humala ajal aeglustunud.

Fujimori leeri on räsinud korruptsioonisüüdistused, ent sel õnnestus võita aprillis kongressivalimiste avavoorus parlamendis enamus.

Kuczynski toetus on vaesemate valijate seas väiksem, ent Fujimori-vastased on koondunud tema selja taha, ütles konsultatsioonifirma Vox Populi direktor Luis Benavente.

Alberto Fujimori (77) oli võimul aastatel 1990-2000 ja ta on esimene Peruu riigipea, kes mõisteti süüdi korruptsioonis ja inimsusvastastes kuritegudes. Kohus mõistis ta 2009. aastal 25 aastaks vangi.

Fujimori mõisteti 2009. aastal süüdi seotuses 25 inimese tapmisega valitsuse toetatud niinimetatud surmasalkade poolt Peruu sõjas maoistlike mässuliste rühmituse Särav Tee vastu.

Teda on hoitud alates 2007. aastast pealinnast Limast itta jäävas politseibaasis, kus ta on olnud ainus vang. Jaanuari lõpus viidi ta terviseprobleemide tõttu haiglasse.

Peruu kodusõda aastatel 1980-2000 nõudis umbes 70 000 inimelu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles