USA merevägi kehtestas Jaapanis teenivatele sõduritele alkoholikeelu (1)

BNS
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväelased koos Jaapani pruutpaariga.
USA mereväelased koos Jaapani pruutpaariga. Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS

USA merevägi teatas täna, et on kehtestanud alkoholikeelu oma Jaapanis teenivale personalile pärast Ühendriikide mereväe ohvitseri purjuspäi autoroolist tabamist.

USA merevägi Jaapanis teatas tänases avalduses, et kõikjal riigis teenivatel Ühendriikide sõduritel on keelatud määramata ajaks juua alkoholi oma baasis ja väljaspool seda.

«Oleme aastakümneid nautinud tugevaid suhteid jaapani rahvaga,» ütles USA mereväe komandör Jaapanis Matthew Carter. «Igal meremehel lasub kohustus mõista, kuidas meie teod mõjutavad neid suhteid ja USA-Jaapani liitlassuhet tervikuna,»

USA, millel on Jaapanis 47 000 sõdurit, on üha suurema surve all ohjeldada oma sõjaväelaste halba käitumist riigis.

Eelmisel kuul vahistati Okinawa saarestikus asuva USA sõjaväebaasi töötaja, kes väidetavalt viibis kohas, kus leiti 20-aastase Okinawa naise surnukeha. Politsei kahtlustab, et naine vägistati ja tapeti.

USA sõjaväelaste kuriteod on tekitanud Okinawa elanikes pahameelt ja see on tekitanud pingeid Washingtoni ja tema tähtsa liitlase Tokyo vahel.

Ühendriikide president Barack Obama lubas mais rakendada meetmeid USA sõjaväelaste kuritegude ärahoidmiseks ning sõjavägi kehtestas Jaapanis teenivatele sõduritele liikumiskeelu ja muud piirangud.

Sellele vaatamata peeti nädalavahetusel Okinawal kinni USA ohvitser, kes sõitis väidetavalt purjuspäi tänaval vales suunas ja vigastas kaht inimest, neist üht tõsiselt, teatas Okinawa politsei.

Peaminister Shinzo Abe ütles täna valitsusametnikele ja valitseva Liberaaldemokraatliku Partei liikmetele, et purjuspäi autojuhtimise juhtum on äärmiselt taunitav...sest see juhtus vahetult pärast seda, kui nad lubasid teha jõupingutusi distsipliini tugevdamiseks, edastas uudisteagentuur Jiji Press.

Okinawalased toetasid eilsetel kohalikel valimistel ülekaalukalt ametisolevat kuberneri Takeshi Onagat, kes tahab kolida USA Futenma baasi saarelt ära.

Jaapani valitsuse pressiesindaja Yoshihide Suga sõnul ei ole valimistulemusel mõju Jaapani-USA kokkuleppele kolida baas saare teise ossa. Suga kordas valitsuse positsiooni, et see on ainus lahendus.

Okinawal asub üle poole Jaapanis teenivatest Ühendriikide sõduritest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles