Venemaa süüdistas ÜROd Saakašvili rahastamises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili ja ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ÜRO peaassambleel.
Gruusia president Mihheil Saakašvili ja ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ÜRO peaassambleel. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa välisminister Sergei Lavrov süüdistas ÜRO Arenguabi Programmi (UNDP) koostööd tuntud filantroobi George Sorosega Gruusia tipp-poliitikute rahastamisel.


Lavrovi kinnitusel toetas ja rahastas UNDP Gruusia ametnikke ajal, mil George Soros sponsoreeris Gruusia valitsuse liikmeid, vahendas The New York Sun.

«Me peaksime kontrollima ja tegema selgeks kindlad reeglid rahvusvaheliste organisatsioonide kulutustele,» lisas Lavrov, kelle hinnangul ei tohi selliseid organisatsioone «privatiseerida».

Ungari juudi päritolu György (George) Sorost on Venemaa ka enne süüdistanud Gruusia Rooside Revolutsiooni rahastamises 2003. aastal, mille järel tõusis Gruusia etteotsa läänemeelne Saakašvili.

Väidetavalt küündis maailma parimaks investoriks peetava ja saja maailma rikkaima inimese hulka kuuluva Sorose sponsoreering 50 000 USA dollarini.

Ka USA meedia on varem uurinud Avatud Ühiskonna Instituudi (OSI) esimehe tihedaid sidemeid UNDPga.

UNDP ametliku esindaja Stéphane Dujarrici kinnitusel on organisatsiooni tegevus avalik ja kõik vajalikud materjalid on kõigile vabalt kättesaadavad. Tema sõnul määrati 2004. aastal Gruusia juhtivatele poliitikutele ja ametnikele lisatasu, mille eesmärk oli korruptsiooni vältimine.

Dujarrici sõnul said Gruusia president, peaminister ja parlamendi spiiker iga kuu 1500, ministrid 1200 ning aseministrid 700 USA dollarit. Siiski kinnitas Dujarric, et programmi rahastas suures ulatuses ka Sorose OSI, mille kulutused olid UNDPst kaks korda suuremad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles