Mustale merele jõudnud USA sõjalaeva turvab Türgi allveelaev

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketiristleja USS Porter DDG 78.
Raketiristleja USS Porter DDG 78. Foto: AP/Scanpix

Eile Mustale merele saabunud Ameerika Ühendriikide raketiristlejat USS Porter DDG 78 hakkab turvama Türgi allveelaev.

Kohalikud uudisteportaalid edastasid, et projekti 209/1400 järgi ehitatud Gür-klassi allveelaev järgnes ristlejale, kui see läbi Bosporuse Mustale merele sõitis.

Saksamaal ehitatud Türgi Gür-klassi allveelaev on relvastatud 14 torpeedoga ja rakettidega Sub Harpoon.

USA 6. sõjalaevastik edastas, et «Porter sõitis Mustale merele kavakohase retke tavapärasteks operatsioonideks».

Laevastiku teatel peab raketiristleja Musta mere retk tugevdama rahu ja stabiilsust, laev väisab liitlasriikide sadamaid ja osaleb kahepoolsetel õppustel NATO Musta mere äärsete liikmesriikidega.

Raketitõrjesüsteemiga Aegis ja 56 tiibraketiga Tomahawk relvastatud USA ristleja saabus Mustale merele NATO liitlasriikide USA juhtimisel toimuva õppuse Atlantic Resolve käigus ja peab demonstreerima USA toetust oma NATO liitlastele Lääne- ja Musta mere ääres Ukraina kriisi valguses.

Porter on üks neljast Hispaanias Rotas alaliselt paiknevast USA raketiristlejast. Koos Rumeeniasse paigaldatud raketitõrjesüsteemiga Aegis ja Poolasse ehitatava raketitõrjesüsteemiga on need osa järk-järguliselt rajatavast Euroopa raketikilbist.

Pärast kodusõja puhkemist Ida-Ukrainas viibivad Mustal merel pea pidevalt NATO Musta mere äärsete liikmesriikide ja USA sõjalaevad.

Montreux' konventsioon ei luba Musta merega mittepiirnevate riikide sõjalaevadel jääda sinna kauemaks kui kolmeks nädalaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles