NATO näitab neil päevil oma tegusust idaserval (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Anaconda-16 avatseremoonial.
USA sõdurid Anaconda-16 avatseremoonial. Foto: AP/Scanpix

Kuigi Varssavi tippkohtumiseni, kus NATO idaserva Venemaale mõeldud heidutuspakett lõpliku, tipptasemel heakskiidu saab, on täpselt kuu aega, näitab allianss oma tegusust siin piirkonnas just sel nädalal kümnete tuhandete liitlassõdurite osavõtul.

Eile Poolas alanud Anaconda-16 lisandus kahele paar päeva varem avapaugu saanud õppusele – Läänemerel käivale Baltopsile ja Läti-Leedu pinnal käivale sõjaväelisele harjutusele Iron Wolf 2016. Kõik kolm annavad suuruse poolest oma eelkäijatele silmad ette.

Uhkeim neist kolmest on Anaconda. Sel mao nime kandval harjutusel osaleb 31 000 kaitseväelast 24 riigist, neist 14 000 USAst ja 12 000 võõrustajariigist Poolast. Platsis on ka 1000 Ukraina kaitseväelast, kelle silmis paistab koostöö NATOga Venemaa agressiooni tingimuses olevat tublisti atraktiivsem.

Baltopsist, mida nädalavahetusel Tallinnaski tutvustati, võtab osa 4500 mereväelast ning eriti märkimisväärsena tuuakse esile asjaolu, et pärast Ukraina konflikti puhkemist NATOga aiva tihedamat koostööd otsinud Rootsi ja Soome on mõlemad esindatud sadade kaitseväelastega.

Üleeile alanud Iron Wolf ehk Raudne Hunt hoiab kahes lõunapoolsemas Balti riigis rakkes 5000 sõdurit.

Ilmselgelt on NATO toimekust märganud ka heidutatava esindajad ehk Venemaa, kes ise korraldas mullu alliansi idaserva lähedal üle 800 õppuse.

«Me ei varja, et meil on negatiivne suhtumine NATO joonde, millega ta liigutab oma sõjalist infrastruktuuri meie piiride poole, tõmmates teisi riiki sõjaliste üksuste tegevusse,» teatas nädala alguses Vene välisminister Sergei Lavrov. «See käivitab Venemaa suveräänse õiguse kaitsta end meetoditega, mis sobivad praeguste riskidega.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles