Clinton kuulutas end demokraatide presidendikandidaadiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA endine välisminister Hillary Clinton kuulutas end pärast võitu New Jersey eelvalimistel demokraatide presidendikandidaadiks.

Tema sõnul on tal nüüd koos nominatsiooniks piisav hulk delegaate.

Clinton nimetas oma saavutust ajalooliseks, sest esimest korda on Ühendriikide ühe suurerakonna presidendikandidaat naine.

Ametlikult nimetatakse kandidaat parteikongressil juulis, kus hääletavad ka oma valikus vabad superdelegaadid, kellest valdav enamik kavatseb toetada Clintonit.

USA president Barack Obama helistas endisele välisministrile Hillary Clintonile, et õnnitleda teda seoses demokraatide presidendikandidaadiks saamiseks vajaliku arvu delegaatide toetuse kindlustamisega teisipäevastel eelvalimistel.

Obama tänas ka Clintoni rivaali, Vermonti senaatorit Bernie Sandersit ning lubas temaga neljapäeval kohtuda.

«Igale väiksele tüdrukule, kes unistab suurelt: Jah, sa võid saada kelleks tahes -- isegi presidendiks. Tänane päev on sulle,» säutsus Clinton oma Twitteri leheküljel pärast New Jersey tulemuste teatavakssaamist.

New Jerseys oli kaalul ühtekokku 126 delegaadi toetus, neist on Clinton praeguseks taganud 50 ja Sanders 37.

See tähendab, et senipeetud eelvalimisi ja valimiskoosolekuid arvestades on Clintoni selja taga 1862 ja Sandersil 1558 delegaati.

Arvestades superdelegaate ehk parteiametnikke, kes võivad toetada iga kandidaati, on need numbrid Clintoni kasuks 2433-1606.

Võiduks parteikongressil on vaja 2383 delegaati Clinton jõudis selle numbrini esmaspäeva õhtul. New Jersey on üks kuuest viimasest osariigist, kus teisipäeval eelvalimised peetakse.

Sanders edestas teisipäeval Clintonit valimiskoosolekutel Põhja-Dakotas.

Associated Press kuulutas Clintoni eeldatavaks presidendikandidaadiks juba enne teisipäevaseid eelvalimisi, kuid Sanders on tõotanud jätkata võitlust nominatsiooni nimel, lootuses superdelegaate ümber veenda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles