Escobari parem käsi hakkas YouTube`i staariks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Punnsilm» John Jairo Velásquez.
«Punnsilm» John Jairo Velásquez. Foto: AFP/SCANPIX

John Jairo Velásquez, mees kes kunagi saatis Colombias surma tuhandeid inimesi, on hakanud YouTube`i blogijaks. Kuigi paljude ohvrite lähedased on rahulolematud, kinnitab mees, et üritab oma kanalis kuritegevusega võidelda, vahendab The Guardian.

Teenides aega Colombia liidri Pablo Escobari relvamehena, saatis mees, keda tuntakse ka «Punnsilmana», surma ligi 300 inimest, oli tellijaks tuhandete tapmisele ning sepitses ligi 200 autopommi paigaldamist Mendellini kartellisõdade aegu.

Peale enam kui kahe aastakümne pikkust vangistust üritab Velásquez nüüd oma nime puhtaks pesta ja on hakanud tegelema Youtube`i keskkonnas blogimisega.

Kuigi tema hallatav kanal «Popeye Arrepentido» (Kahetsev Punnsilm) üritab mehe sõnul noori kuritegelikust teest eemale juhtida, on tema taasleitud kuulsus äratanud ebamugavust mehe kunagiste ohvrite lähedastes.

Lastuna 2014. aastal pärast 22 aasta pikkust vangistust vabadusse, pani Velásquez sõbra soovitusel aluse oma YouTube`i kanalile.

«Ühel hetkel oli mul 1000 jälgijat, järgmisel juba 2000,» sõnas mees telefoniintervjuus Mendellinist.

Üheksa kuud hiljem oli ta kanalil juba üle 100 000 tellija - oluliselt vähem küll kui riigi suurimatel staaridel, kuid piisavalt, et teenida väikest sissetulekut.

Mehe videopostitused algavad aegluubis näidatava püssikuuli lennuga. «See võib näida kuritegevuse glorifitseerimisena, kuid tegelikult teenib see eesmärki haarata noorte inimeste tähelepanu,» selgitab mees, kelle kuritegude hulka kuulub muuseas reisilennuki pommitamine, milles hukkus 110 inimest. «Nende tapmiste vastu on omajagu morbiidset uudishimu, eriti noorte seas,» lisab ta.

Kuigi Velásquez on ametlikult süüdi mõistetud ainult ühes mõrvas, presidendikandidaat Luis Carlos Galáni atentaadis 1989. aastal,  on ta võtnud vastutuse tuhandete surmade eest.

Vastusena küsimusele, millal Velásquez plaanib kohtuda oma tapetute lähedastega, vastas mees, et see on tema jaoks valus küsimus. «Minu jaoks on tähtis, et me saaksime kohtuda, et ma saaksin paluda andestust näost näkku ning aktsepteerida enda vastutust.»

Äsjane YouTube`i staar veedab väidetavalt päevas 14 tundi talle saadetud küsimustele vastates, uusi postitusi lindistades ja andes aru all-ilma uurijate pärimistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles