Moldova uus valitsus peab võitma vähemalt kahe kommunisti toetuse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna uuesti ametisse vannutatud Moldova peaminister Vlad Filat suudlemas riigilippu.
Täna uuesti ametisse vannutatud Moldova peaminister Vlad Filat suudlemas riigilippu. Foto: SCANPIX

Moldova vastne parlament hääletas täna ametisse uue valitsuse, mida sarnaselt eelmisega juhib läänemeelne Vlad Filat ja mille kohalik uudisteagentuur Azi nimetas peaministri järgi Filat-2ks. Sarnaselt eelmise kabinetiga ehk Filat-1ga saab ka uue valitsuse proovikiviks presidendi valimine.

Uue valitsuse ja tolle programmi poolt hääletasid Euroopa Integratsiooni Liitu kuuluvad erakonnad, Liberaaldemokraatlik Partei, Demokraatlik Partei ja Liberaalne Partei, kellel on 101-liikmelises parlamendis vastavalt 32, 15 ja 12 mandaati. 42 saadikuga esindatud Kommunistlik Partei hääletas vastu.

Kuigi uue valitsuse ametisse kinnitamine läänemeelsetele parteidele probleeme ei valmistanud, püsib jätkuvalt õhus presidendi valimise küsimus. Moldoval pole riigipead olnud rohkem kui aasta. Vastavalt põhiseadusele peab presidendi valima parlament.

Eelmises rahvaasemike koosseisus blokeerisid riigipea valimist 2009. aasta talvel rikkumiste tõttu kehtetuks kuulutatud valimiste järel uue ja ausa hääletusega pärast aastaid võimult kukutatud kommunistid.

Augustikuise referendumiga üritas Filati esimene valitsus muuta põhiseadust ja anda presidendi valimise õiguse rahvale. Madala osalusprotsendi tõttu kukkus see hääletus aga läbi, mistap parlament saadeti laiali ja moldovlased läksid detsembris viimase kahe aasta neljandatele valimistele.

Riigipea ametisse kinnitamiseks on vaja 61 saadiku toetust. See tähendab, et praegu puudub Filati juhitavatel reformimeelsetel jätkuvalt kaks häält. Juhul kui nad kaht kommunisti enda poole värvata ei suuda, tuleb ka see parlamendikoosseis laiali saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles