Portugal võttis vahi alla arvatava topeltagendi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spioon.
Spioon. Foto: Alexander Nemenova / Scanpix

Portugali võimud teatasid kolmapäeval, et võtsid vahi alla luureteenistuse ametniku, keda kahtlustatakse topeltagendiks olemises ja saladuste müümises Venemaale.

Lissaboni kohus otsustas, et 21. mail Roomas kinni peetud ja seejärel Itaalia poolt välja antud Frederico Carvalho Gil tuleks võtta vahi alla. Gil peeti Roomas kinni seetõttu, et teda kahtlustati Vene kodanikule salastatud dokumentide üleandmises.

57-aastast Gili kahtlustatakse spionaažis, riigisaladuste müümises, korruptsioonis ja rahapesus.

Mõned kõnealustest dokumentidest väidetavalt sisaldavad salastatud teavet Euroopa julgeoleku- ja NATO operatsioonidest. Portugal on nii Euroopa Liidu kui ka NATO liikmesriik.

Gili advokaadi José Preto hinnangul on tema kliendi vahi alla võtmine «täiesti ebaseaduslik» ja süüdistused «täielikud väljamõeldised» ja «absurdsed».

Kohaliku meedia andmeil on Gil pikaaegne ja kõrge ametnik Portugali luureteenistuses SIS, mis loodi 1985. aastal, kui riik valmistus ELiga liitumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles