Kaljurand: tõstatan Ukraina viisavabaduse EL välisministrite nõukogus (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisminister Marina Kaljurand lubas, et tõstatab järgmisel Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel Ukrainale ja Gruusiale lubatud viisavabaduse küsimuse, mille rakendamist mõned liikmesriigid on pidurdama hakatud.

«Ukraina on täitnud omapoolsed tingimused ja see on nüüd Euroopa Liidu asi täita oma lubadus. Kui Euroopa Liit lubas viisavabadust Ukrainale ja Gruusiale ning tehnilised tingimused selleks on täidetud, siis tuleb see viisavabadus nendele riikidele võimalikult ruttu anda,» rääkis Kaljurand täna koos Ukraina välisministri Pavlo Klimkiniga antud pressikonverentsil.

«See on olnud meie seisukoht, see jääb meie seisukohaks ja ma tõstatan selle küsimuse ka järgmisel välisasjade nõukogul, (mis toimub 20. juunil - toim.),» lubas Kaljurand.

Euroopa Komisjon tunnistas juba 9. märtsil, et Gruusia on täitnud kõik viisavabaduseks vajalikud tehnilised tingimused ning tegi sama otsuse Ukraina kohta 20. aprillil, kuid liikmesriikide heakskiitu nõudev otsus viisavabaduse kehtestamiseks on seni tegemata.

Eile kirjutas veebiväljaanne EUobserver.com, et Saksamaa koos Prantsusmaa ja Itaaliaga vastustavad viisavabaduse andmist Gruusiale.

Eesti alaline esindaja Euroopa Liidu juures Matti Maasikas kirjutas juuni algul oma blogis, et Eesti nõuab Gruusia viisavabaduse arutamist ka 20. juuni välisministrite nõukogus ehkki see viisavabaduse andmist vastustavatele riikidele ei meeldi. «Tegu on ka välispoliitilise küsimusega, kuna kaalul on Euroopa Liidu maine, lubadus hakkab täitmata jääma,» märkis suursaadik Maasikas.

Ukraina välisminister märkis oma esinemises pressikonverentsil, et viisavabaduse saamine oleks ukrasinlaste jaoks oluline isiklike kontaktide edendamiseks Euroopa Liidu kodanikega ja eriti selleks, et Ukraina elanikud näeksid, et Euroopa Liidu nõutud reformid tasuvad selle pingutuse ära.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles