Põhja-Korea nukuparlament peab kuu lõpus istungit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Korea teatas täna, et riigi nukuparlament koguneb juuni lõpus istungile, mille käigus võib see anda riigijuht Kim Jong-unile uue tiitli.

«13. kõrgema rahvaassamblee neljas istungjärk koguneb Pyongyangis 29. juunil,» edastas ametlik uudisteagentuur KCNA.

Rohkem informatsiooni Põhja-Korea sisulise võimuta parlamendi istungi kohta ei avaldatud.

Rahvaesindus koguneb tavaliselt kord või kaks aastas, et anda heakskiit eelarvele või teistele valitseva Töölispartei otsustele.

Mais peetud Töölispartei kongressil valiti alates 2011. aasta detsembrist riiki juhtiv Kim Jong-un erakonna peasekretäriks, mis tõstab ta ühele pulgale oma vanaisa ja riigi asutaja Kim Il-sungi ja isa Kim Jong-iliga.

Parlament võib anda Kimile uue tiitli praeguse riikliku kaitsekomisjoni «esimese eesistuja» asemel. Tema isa ja vanaisa kandsid kaitsekomisjoni alalise esimehe tiitlit.

«Põhi võib esitleda parlamendiistungil uut riiklikku institutsiooni, näiteks riiklikku ülemnõukogu ja panna Kim selle etteotsa,» ütles Põhja-Korea uuringute ülikooli professor Yang Moo-jin AFP-le.

Kim teatas parteikongressil, et kavatseb ellu viia nn Byungjini poliitikat – tugevdada tuumaarsenali ja arendada samaaegselt riigi majandust.

Seejärel avalikustas ta majanduse viisaastaplaani, mille rõhuasetus on energiatoodangu suurendamisel.

Parlamendiistungilt oodatakse valitsuse poliitikate ja nende elluviimisele suunatud õiguslike muudatuste heakskiitmist, samuti personalimuudatuste kinnitamist valitsusstruktuurides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles