Briti leiboristide liidrid asusid EL-i toetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti Tööpartei kõrged esindajad asusid täna pärast nädalaid kestnud kõrvaltvaatamist jõuliselt toetama Suurbritannia püsimist Euroopa Liidus.

EL-is püsimise toetajad pelgavad, et vasakpoolsed valijad jätavad osalemata 23. juunil toimuval referendumil, mis võib omakorda päädida Suurbritannia EL-ist lahkumisega.

Tööpartei juht Jeremy Corbyn toetab EL-is püsimist, kuid on seni hoidnud madalat profiili.

Arvamusküsitlused näitavad, et referendumi tulemus on ebaselge ning on võimalik, et Suurbritanniast saab esimene EL-ist lahkunud riik. Selle taustal otsustasid Tööpartei liidrid end vaidlusega tihedamini siduda.

Erakonna endine juht Ed Miliband tunnistas täna usutluses BBC-le, et mõned Tööpartei valijad ei tea, milline on meie praegune seisukoht. Samasisulist arvamust tunnistas eile ka erakonna kõrge ametnik Andy Burnham.

Corbyn on seni keeldunud esinemast koos EL-is püsimist toetava peaminister David Cameroniga. Lisaks vasakpoolsete valijate apaatsusele kardetakse, et Tööpartei toetajad soovivad Cameronile kättemaksuks hääletada EL-ist lahkumise poolt.

Miliband ärgitas valijaid kättemaksust hoiduma: «See pole vahevalimiste-aegne protest. Tegemist on põlvkonnas vaid kord toimuva ainulaadse otsusega, mis kujundab meie riiki eelseisvateks aastakümneteks.»

Miliband süüdistas lahkumist toetavat kampaaniat ja Ühendkuningriigi Iseseisvuspartei (UKIP) juhti Nigel Farage'i Tööpartei valijate petmiskatses. «Nad soovivad astuda Euroopa Liidust välja mitte tööliste õiguste parandamiseks, vaid nende minemapühkimiseks,» rõhutas Miliband.

Tööpartei asejuht Tom Watson kirjutas päevalehes Daily Mirror, et tema hinnangul looks Brexit avalikes finantsides tohutu musta augu ning ebaausa tooride valitsuse, mis sunnib selle kinnimaksmiseks perekondadele peale avalike kulutuste kärpeid ja maksutõuse.

Ettevõtte YouGov sel nädalal The Timesis avaldatud uurimisküsitlusest selgus, et Brexiti pooldajate ja vastustajate hulk on sisuliselt sama, kuid Tööpartei toetajatest pooldab EL-is püsimist 61 protsenti lahkujate 26 protsendi vastu. Samas oli Tööpartei toetajate seas pisut väiksem nende inimeste hulk, kes ütlesid, et lähevad kindlasti valima.

Reedel teatasid EL-is püsimise toetamisest ka erakonna kõrged liikmed John Mann ja Dennis Skinner. Sel nädalal avaldasid ühendusse jäämisele toetust ka kümme suurt ametiühingut, kuid mitmed töölised süüdistavad madalas palgatasemes EL-i vaba liikumise reeglit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles