Eesti koos nelja toetajaga kutsus üles Gruusiale viisavabadust andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti koos veel nelja riigiga kutsus Euroopa Liitu üles kiirendama Gruusiale lubatud viisavabaduse kehtestamist, märkides, et küsimuse all on EL-i usaldusväärsus.

Eesti, Läti, Leedu, Bulgaaria ja Rumeenia sise- ja välisministrid edastasid sellekohase kirja Euroopa Liidu välisteenistusele ja eesistujariigile Hollandile, kirjutas veebiväljaanne EUobserver.

Viie riigi ministrid avaldasid kirjas lootust, et otsus Gruusia viisavabaduse käivitamiseks tehakse kas tänasel siseministrite kohtumisel või siis 20. juunil välisministrite nõukogus.

Kiri järgnes Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia sammule blokeerida viisavabaduse andmise otsus üleeile Brüsselis peetud alaliste esindajate kohtumisel. Viisavabaduse peamine vastustaja Saksamaa on põhjendanud otsusega viivitamist sisepoliitikaga, väites avalikkuse vastuseisu seoses grusiinidest kuritegelike grupeeringute tegevusega, kirjutab EUobserver.

Viie riigi kirjas öeldakse, et kuna Gruusia on täitnud kõik viisavabaduseks kehtestatud tingimused, siis peab Euroopa Liit täitma ka enda poolt lubatu.

«Edasine viivitamine kahjustab meie usaldusväärsust ja võib avaldada soovimatut mõju Euroopa-integratsiooni jaoks vajalikele reformidele nii Gruusias kui ka teistes partnerriikides,» märgivad kirjaga ühinenud riigid.

Gruusia president Giorgi Margvelashvili ütles sel nädalal Eurobserverile, et viisavabaduse saamine võib aidata Lääne- ja Euroopa-meelseid parteisid oktoobris peetavatel valimistel.

Sarnaselt Gruusiaga on ka Ukraina täitnud viisavabaduse kehtestamiseks vajalikud tingimused ning Kiievile viisavabaduse andmist peaksid liikmesriigid arutama 14. juunil. Siiski on Saksamaa ka siin andnud märku kavatsusest eelnõu pidurdada.

Viisavabaduse andmise otsuse peab lisaks liikmesriikidele heaks kiitma ka Euroopa Parlament, mis aga läheb peagi suvepuhkusele. Parimal juhul saaksid nii Gruusia kui Ukraina viisavabduse septembriks, märkis üks anonüümsust palunud diplomaat EUobserverile.

Välisminister Marina Kaljurand lubas eile, et tõstatab järgmisel Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel Ukrainale ja Gruusiale lubatud viisavabaduse küsimuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles